Test: kraťasy a dres MT500 - to nejlepší od Endura

Autor: Keli, vydáno: 27.6.2019

Britská značka Endura, která se proslavila svým neuvěřitelně trvanlivým oblečením, nám do testu poslala na vyzkoušení svoji řadu oblečení MT500 Burner. Tento nejvyšší model obsahuje jak kraťasy, tak dres, ale například i helmu. V dnešní recenzi se podíváme na první dva zmíněné. Na rozhodně zajímavě provedenou helmu jsme se podívali již v samostatném článku nedávno (test zde).

Dres Endura MT500 Burner Forest Green

Mohlo by se říct, že na dresu nelze nic zajímavého vymyslet, to je v podstatě pravda, ale i přesto Endura MT500 nabízí zajímavé vychytávky. Například, na obou ramenech najdeme silikonové pásky, které fixují popruhy batohu tak, že nesjíždí, zajímavý a praktický detail. Rozhodně potěší i malá kapsička na zip, umístěná na levém boku, velikostně tak na klíče od auta, možná na kapesníky.

Dres je vyroben z rychleschnoucího polyesteru, který je dostatečně vzdušný i pro horké letní dny. Pro ještě lepší ochlazení na na dresu nalezneme perforované panely.
V oblasti předloktí je jiný, mnohem tužší materiál, který lépe odolává trnům či větvičkám, takže roztrhnout v této oblasti dnes bude výrazně těžší. Škoda, že tato část není delší minimálně až za úroveň loktu nebo lépe ještě výše. Právě tam osobně mám nejvíce roztrhaných dresů.

Dres Endura MT500 Burner je velmi příjemný na nošení především díky svému střihu, který by se dal označit jako slim fit. Měřím 185 cm, mám 90 kg, velikost jsem volil XL. V oblasti trupu mi je dres lehce volnější, tak to mám rád. Za to v oblasti rukou je spíše užší, tam bych to chtěl volnější. Rozhodně bych své ruce neoznačil jako v ruce kulturisty. Pokud disponuješ trochu většími bicepsy či máš nafouklá předloktí jako Pepek námořník, řekl bych, že tento dres bude pro tebe oblasti končetin trochu nepříjemně upnutý. Já mám v oblasti zápěstí mám dres tak akorát, abych si pod něj mohl vzít i hodinky. Pokud bych si ale vzal i podvlítací tričko s dlouhým rukávem, tak hodinky již mít nemohu, protože se pod dres nevejdou.

Kraťasy Burner Short II Forest Green

Komplet MT500 doplňují i kraťasy Burner Short II Forest Green. Jestli něco Enduru proslavilo, tak to byly jejich kraťasy. Jaký je jejich letošní nejvyšší model?

Jedná se o klasické enduro trailové kraťasy vyrobené z výtečného materiálu. Kraťasy jsou ušity do všech směrů natažitelné látky, díky tomu zapomeň na jakékoliv tahání či škrcení. Kromě toho jsou v oblastech s velkým ohýbáním navíc i ještě více pružné panely, najdeme je jak v oblasti rozkroku, tak na zadní straně kraťasů. Jsou tam však skoro až na víc, protože i základní látka by funkci asi splnila také.

Sedací část, nejnamáhavější oblast kraťasů, je z odolnějšího materiálu, ale zapomeň na nějakou Corduru, jedná se o tužší látku, ale stále dostatečně ohebnou.

Jediný nedostatek, který by se dal kraťasům vyčíst – nepromokavost. Burner Short II úplně nemilují vodu nebo spíše milují, protože i lehký deštíček si s nimi poradí a pocítíš ho během okamžiku na kůži. O tom, že jsou určeny spíše do tepla a sucha napoví i laserem vyřezané větrací dírky na bocích a v rozkroku. Jsou sice malé, ale fakt jimi vítr za jízdy fouká.

V pase najdeme klasické motokrosové zapínání na zoubky a na bocích poté i stahování celého obvodu pasu. Velikost lze měnit v poměrně velkém rozsahu, takže mezi-sezónní nárust hmotnosti jezdce i v řádu desítek kilogramů jsou schopny absorbovat.

Střih. Kraťasy Endura měly a vždy měly trochu specifický střih. Od mnoha majitelů by jsi slyšel, že se jedná o pytel. U Endury o tom něco slyšeli také a tak na střizích zapracovali. Aktuální střih rozhodně není až pytlovitý, je spíše slim fit. Užší je především v oblasti nohavic. Oblast od rozkroku k pasu trochu pytlovitosti stále nese, minimálně v testované velikosti XL. Jejich šířka je tak akorát, ani moc, ani málo. Pokud bych to měl srovnat s rukávy u výše zmíněného dresu, tak zde je rozměr zvolen přesně jak má být.

Kraťasy jsou samozřejmě kompatibilní i s kolenními chrániči, které se pod ně krásně vejdou. Délku nohavic bych označil jako lehce pod kolena, překrývají ti horní část kolene, takže se při jízdě nevysouvají nad kolenní chránič. Vnější boční strana kolene je opatřena plastovými „chránítky“, které spíše mají designovou než ochrannou funkci. Přestože jsou nohavice užší než šiřší, při šlapání se krásně natáhnout a nijak neomezují. Tohle se mi líbí!

Zatím co dres je k dispozici v pěti různých barevných kombinacích, tak kraťasy Burner jen ve dvou, této testované Green forest a pak již jen v černé. Ale černá je nejpraktičtější a hodí se k čemukoliv. Tuto zelenou s jinou barvou budeš kombinovat už hůře.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomáš 27.6.2019 v 15:28

    pan myslivec,muhahá

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí