Test: kolenní chrániče Endura SingleTrack Lite Knee Protector

Autor: Keli, vydáno: 27.8.2019

Britská Endura nám do testu kromě již dříve testovaných chráničů kolen s označením MT500 Hard Shell zaslala také i lehký trailový model SingleTrack Lite Knee Protector. Vyzkoušel jsem jej a zde jsou moje zkušenosti.

Kolenní chrániče Endura SingleTrack Lite Knee Protector míří na trochu jinou cílovou skupinu než MT500 Hard Shell. Jsou určeny jezdcům, kteří vyhledávají spíše lehčí traily, řekněme singletracky. Hladší, možná i méně kamenné, prostě tratě, kde riziko pádu není tak veliké a možná ani uživatel nebude tolik riskovat a svoji jízdu hrotit. Prostě pojede si pohodičku a když přijde pád, tak nebude padat na holá kolena.

Konstrukce přímo odpovídá určení. Na SingleTrack Lite Knee nenajdeme žádný plast, za to na nich najdeme pěnu, která je přikrytá kevlarovou látkou, která ji chrání proti proříznutí. Pěna je pouze čistě z čelní strany. To je vše, co se týče oblasti ochrany. Na bocích ani pod či nad kolenem by jsi ochranné prvky hledal marně. A ještě k pěně v chrániči. Endura materiál blíže nespecifikuje, pouze jej obecně popisuje jako vysoce nárazuvzdornou, perforovanou PU pěnu s různou hustotou materiálu. Nicméně se nejedná o tzv. chytrou pěnu, tvrdnoucí při nárazu. Zadní strana kolene je celá provedena z síťované látky pro co nejlepší odvětrání. To rozhodně stojí za pochvalu, perforovaná zadní strana skvěle dýchá a jako bonus ani netahá za chlupy.

Chrániče jsou pouze nasouvací, nenalezneme na nich ani jeden stahovací pásek. Ve správné pozici jsou jištěny pružnosti materiálu (Lycry) a dvojicí silikonových pásků. Jeden najdeme na horní a druhý na spodní straně nohavičky. I přes absenci stahování sedí na noze výborně a nijak nesklouzávají.

Volil jsem velikost XL s kterou jsem měl velmi dobrou zkušenost u předchozího modelu a proto mě trochu překvapilo, že stažení nohy pod chráničem je docela výrazné. Na kratším výjezdu se tato skutečnost tolik neprojevila, ale pokud jsem měl chrániče celý den na noze bylo to znát. Rozhodně bych ale neřekl, že by stažení bylo nějak pohybově omezující.

Poslední dobou při testování docela padám a nevyhlo se mi to ani při ježdění s těmito chrániči. Upadl jsem v zatáčce a opět přímo na koleno. Přestože v ruce chrániče ti jako zcela „bullet-proof“ nepřipadnou, tak v praxi fungují dobře a náraz byl velmi slušně odtlumen. Otázkou je jako by koleno dopadlo, kdy byl dopad do kamení.

Pokud hledáš lehké, dobře odvětrané chrániče, tak SingleTrack Lite Knee Protector za cenu 1599 Kč jsou volbou přesně pro tebe.

Infobox

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí