Test: teleskopická sedlovka Funn Updown se samoodvzdušňovací patronou

Autor: Keli, vydáno: 9.3.2020

Teleskopické sedlovky jsou revolučním prvkem na horském kole. Představit si dnes kolo s vyšším zdvihem je téměř nemožné. Teleskop ti rozšíří sjezdové schopnosti jakéhokoliv kola a to bez diskuze. Na trhu je spousta značek a modelů. Dalším hráčem na trhu je i taiwanský Funn s inovovanou UpDown Internal sedlovkou.

Specifikace

Sedlovka je vyrobena z hliníkové slitiny třídy AL7050. UpDown sedlovka je k dispozici v nejčastěji používaných průměrech 31,6 a 30,9mm a několika velikostech zdvihu. Já měl k dispozici verzi se 150mm, ale co nevidět bude na trhu i 200mm varianta. Je určena pouze pro pouze vnitřní vedení kabeláže.

Průměr 30.9mm 31.6mm
Zdvih 125mm / 150mm 125mm / 150mm
Délka 396mm / 458mm 396mm / 458mm
Hmotnost 550g / 610g 560g / 625g
Hmotnost páčky 35g  

Samoodvzdušňovací patrona

Výhodou konstrukce Funn sedlovky je samoodvzdušňovací patrona, pokud sedlovka získá sag, prostě začne při zatížení propružovat a nebude držet ve zdvihu, stačí jen jedna jednoduchá operace – zamáčknout ji na doraz a hotovo. Sedlovka je odvzdušněna. Není třeba žádné páčky, inbusu či snad odvzdušňovací sady.

Vyzkoušel jsem a fakt to funguje. „Zavzdušnění“ jsem provedl tak, že otočil zasunutou sedlovku vzhůru nohama a vysunul do plného zdvihu – poté měla cca 1cm výškovou vůli. Provedl jsem odvzdušnění a vůle byla pryč. Extra jednoduché. V podstatě ji odvzdušňuješ při každém zasunutí a možnost zavzdušnění je tak téměř nulová.

Srdcem sedlovky je vysouvací a zdvih blokující patrona. Patrona je složena ze dvou koncentrických trubek mezi kterými koluje v závislosti na zdvihu olej a vzduch. Patrona je neservisovatelná. Nevýhoda. Možná, ale nová patrona vyjde na necelý litr a výměnu zvládne pětileté dítě (za dohledu maminky).
Stačí povolit spodní zátku, stranovým klíčem, kleštěmi nebo sikovkami a vysunout patronu, vložit novou a zašroubovat zátku. Hotovo. Práce na tři minuty, kterou zvládne naprosto každý a ve výsledku je levnější než oprava patrony v servise.

Montáž snadná

Sedlovka je ovládaná lankem z řídítek. Montáž lanka je snadná, olůvko je totiž na lanku zasazeno do válcového elementu, který se otáčí na spodní straně sedlovky. Volný konec lanka pak přichází ovládací páčkou, kde je zajištěn červíkem. Opět velmi snadné a rychlé namontování bez nutnosti měření délky lanka a titěrné montáže.

Ovládací páčka nastavitelná ve dvou osách

Ovládací páčka je vychytaná, rozhodně patří k tomu lepšímu, co u teleskopických sedlovek najdeš. Velikost pádla na palec bych označil jako spíše větší než menší.
Páčka umožňuje montáž jak na Matchmaker, který najdete na Sram brzdách, tak na objímku (ta je součástí balení). Navíc lze páčku natočit ve dvou osách. Ve vertikálním směru povolíš šroub objímky a můžeš páčku otočit ve velkém rozsahu, najít tak optimální pozici lze ultra snadno. Chceš mít palec na páčce více pod řidítky nebo naopak natočenou páčku hodně k jezdci, vše lze.

Páčka má relativně velký zdvih, ale lze a sedlovka to umožní, nastavit si odaretování zdvihu na velmi krátkou vzdálenost. Stačí ťukanec a sedlovka je odjištěna. Tak to mám rád, rychle a hned.

V ovládací páčce na šroubku (držící „osu“ otáčení) není aplikován Loctite, při ježdění se mi povoloval a až po aplikaci kapky Loctite se problém vyřešil. Absentuje zde jakékoliv ložisko, pouze kluzná plocha, chod není extra hladký, zde je některá konkurence dál. Také je zde stále drobná vůle, nicméně nejedná se o nic zásadního, co by zapříčinilo klepání za jízdy.

Plocha styku palce s páčkou je zdrsněna rádlovaním v podobě svislých drážek. Zdrsnění je přesně akorát hruboké a „ostré“, příjemné do prstu, prst neklouže a přitom není plocha extra hrubá.
A abych nezapomněl, takhle páčka se dá koupit i samostatně.

Uchycení sedla je řešeno pomocí osvědčeného způsobu pomocí dvou šroubů, jednoduché a funkční.

Za jízdy

Po prvním namontování mi sedlovka po zmáčknutí páčky nechtěla vyjet nahoru. To není příliš dobré, říkám a pomáhám ji rukou. To již vyjede. Jen počáteční odtrh byl problém. I následné zasunutí nebylo extra hladké, spíše trhané. Nahoru nechce, dolů nechce. Problém bude jinde. Problém je sedlová objímka, tu jsem dotáhl silně, tak aby sedlovka držela a nezajížděla. Až zbytečně silně. Stačilo ji trochu povolit a funkce sedlovky se normalizovala. Takže pozor na dotažení sedlové objímky na rámu. Já na testovacím kole měl poměrně nízkou sedlovou objímku vyžadující relativně velké stažení 6Nm, vyšší objímka by sílu stažení rozložila do větší plochy. Takže v mém případě by to asi chtělo řešit dotahovací newtonmetry a také přemýšlet nad použitím montážní pasty…

Sedlovka ze startu chodila jako by na sucho, namázl jsem kluzák a výrazně se chod zkultivoval a zlepšil. Postupem času, jak se zajela již nemám k funkci výhrad.

Při vysunutí sedlovky do maximálního vysunutí se ozve hlasitý zvuk dorazu, na trhu jsou sedlovky tišší a také hodně hlasitější, Funn je zhruba někde v průměru. Výsuv není nikterak extra rychlý, je na spodní hranici toho, co jsem schopen akceptovat. Jak jsem psal výše, chci to rychle a hned.
Pokud je sedlovka plně zatížena váhou jezdce je třeba na ovládací páčce vyvinout větší sílu pro uvolnění z fixace. Pokud je odlehčená, jde to výrazně snadněji.

Snad každá teleskopická sedlovka trpí stranovou vůli. Obecně platí, že když je nová, tak se ani nehne a postupem času se vůle zvětšuje. Na Funnu mám najeto více jak 200 km, s váhou 95 kilogramů ji nešetřím a vůle stále není. Prostě nic.

Za celou dobu používání jsem nenarazil na jediný problém, jedinou komplikaci, skvělé. Absenci vůle taktéž nejde než přivítat, takto by to měly mít všechny sedlovky. A na závěr již zbývá dodat, že sedlovku koupíte jak u českého dovozce Funn Flowcycles, tak u dalších prodejců.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 9.3.2020 v 11:13

    Na kolik sedlovka vyjde? Na stránkách flowcycles ji pro jistoru ještě ani nenabízí...

  • anonymní uživatel whatever 9.3.2020 v 11:23

    asi to nebude žádnej voheň: www.chainreactioncycles.com/...
    jedna špatná recenze za druhou..

  • anonymní uživatel dr 9.3.2020 v 12:00

    nejlepší recenze na Chainu: This is the worst dropper ever the dropper exploded and covered me and my bike in hydrolic fluid.

    :D :D :D

  • anonymní uživatel Jen jdu kolem 9.3.2020 v 15:42

    však to tam hodnotí všichni s přetaženou objímkou... jeden jí dokonce utáhl tolik až bouchl patronu :D

  • profilová fotka Keli 9.3.2020 v 17:23

    whatever: to ale neni totozna sedlovka, to co je na CRC je starsi model, ktery s touto nema nic spolecneho

  • anonymní uživatel Nadvora (fidel.kastrol (a) centrum.cz) 10.3.2020 v 9:25

    2PPS: Stačí pořádně koukat (včera jsem koukal a byla) www.flowcycles.cz/... No a k utahování, každej mám totiž těch 5NM v oku, takže na krev :D

  • anonymní uživatel Nadvora (fidel.kastrol (a) centrum.cz) 10.3.2020 v 9:28

    a náhradní patróna za 650

  • anonymní uživatel pps 10.3.2020 v 14:07

    2Nadvora: Máš recht, špatný voko ;-)

  • anonymní uživatel abel 10.3.2020 v 19:29

    Nadvora: v odkazu je 125mm a vedení venkem - že by starší verze?

  • anonymní uživatel Andrej FLOWCYCLES (andrej (a) flowcycles.cz) 11.3.2020 v 16:51

    To WHATEWER...

    Vážený pane kolego! Nepostřehl jste jeden zcela podstatný detail - Sedlovka na kterou posíláte odkaz z Chain Reaction Cycles je ÚPLNĚ jiný = starý model s externím vedením. Je zvláštní že z popisu a fotografií obou modelů jste to nepoznal... ostatně minimálně z fotografií je to zcela patrné. Model, který popisuje článek se jmenuje UpDown INTERNAL. Jde o model sedlovky vybavený zcela odlišnou patronou a zcela jinak konstruovanou páčkou, která je kompatibilní ze VŠEMI typy sedlovek a způsobem vedení lanka... (na fotografiích z CRC je celkem dobře vidět jak je veden bowden - venkem... myslím si, že je to celkem jasné..) . Cením si Vaší aktivity, ale před tím než něco "pošlete do světa" chtělo by to se pořádně podívat co to vlastně posíláte..... asi tak nějak vznikají hoaxy a fake news....

    Omlouvám se čtenářům, že na našem e-shopu není momentálně aktuální model, začátkem roku výrobce avizoval technický update, proto jsme čekali na nový upgradovaný model a uveřejnění. Pokud někdo bude mít o testovaný model zájem, stačí poslat e-mail nebo zavolat. Nějaké kusy jsou skladem... stejně jako ty staré s externím vedením.... ale ty skutečně nestojí za pozornost.

    Cena testovaného modelu je 6.800Kč, náhradní patrona 850Kč.

    S přátelským pozdravem

    Andrej FLOWCYCLES

  • anonymní uživatel whatever 12.3.2020 v 22:33

    To Andrej:
    hoď se do klidu Andrej a nech si spravit klávesnicu, přepíná se ti tam capslock.
    Mohl's odpovědět v klidu jak Keli. Napsal's to zbytečně vyhroceně a teď to celý vypadá jako kampaň.

    Piss

  • anonymní uživatel whatever 12.3.2020 v 22:47

    To Andrej:
    Jen tak mimochodem, na všech fotkách i v nadpisu článku vidím "updown funn".
    Takže sorryjako, ale podcenils korekturu recenze.
    PS: tvůj projev mně připomněl přesně ty typy prodejců, kteří sou strašně vstřícní když máš na stul vysypat keš, ale jakmile nastane problém, pošlou tě z jedničky do péčka a všechnu vinu hodí na tebe.

    S přátelským pozdravem
    whatever

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí