MojeKolo

Vyzkoušeno: Magura MCI - brzdy téměř bez hadic

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 11.7.2019

Není tomu tak dávno, co německý výrobce brzd Magura představil integrované brzdy, které mají vedení hadic vnitřkem řídítek. Nyní jsme měli možnost je vyzkoušet. Koncept Magura nazývá MCI – Magura Cockpit Integration.

Celý systém se skládá z hydraulické části, která je umístěna uvnitř řídítek a mechanické části, kterou tvoří brzdová páka. Ano, brzdová páka je pouze mechanická záležitost, která ovládá pístek umístěný uvnitř řídítek. Pro ovládání slouží díra v řidítkách, kterou prochází část páky tlačící na píst. Místa není na rozdávání, jak je z tvaru a fotky patrné.

Jestli ti vyskočila otázka, jak se asi nastavuje sklon brzdové páky, tak zde máš rovnou odpověď. Špatně, tak špatně, že nastavit úhel nelze. Ano, není možné nastavit úhel brzdové páky! Máte v podstatě pouze jednu přednastavenou pozici. Nelze mít brzdy výše či níže. To však není pouze jediným omezením. Dalším limitem je také nemožnost nastavení úhlu řídítek, protože skrze jimi do představce prochází brzdové hadice a hrozilo by jejich poškození. Zbývá ti jediné, přizpůsobit se továrnímu nastavení, které třeba pro mne nebylo zcela ideální.

Takže nevýhody máme jasné a nyní jdeme na výhody. Primární výhodou je zcela nepochybně design. Na první pohled možná trochu nezvyklý vzhled, absence jakýkoliv hadic zcela nabourává zažitý náhled na kokpit. Řídítka jsou krásně čisté, prostě elegantní linie bez rušivých elementů. Na testovaném kole byl k doplnění celku namontován i bezdrátový řadící systém Sram Eagle AXS a také bezdrátová teleskopická sedlovka Magura Vyron. Takže skutečně, na kokpitu nebyla ani jedna hadice či bowden.

Pro případnou demontáž či odvzdušnění je třeba odstranit grip a poté lze část s hydraulickým systémem z řídítek vyjmout (vytáhnout). Pokud budeš chtít odmontovat celý kokpit, tak brzdové hadice, které procházejí skrze hlavovou trubku lze v této oblasti odpojit pomocí šikovně vymyšlených rychlospojek a to bez nutnosti dalšího odvzdušnění.

Integrované brzdové páky jsou kompatibilní s jakýmkoliv brzdovým třmenem Magura, na tomto konkrétním kole byly ostré čtyřpístové MT7. Jejich klasická verze nabízí na páce možnost nastavení jak vzdálenosti brzdové páky od gripu (reach) a také pomocí dalšího kolečka ostrost brzd, místo dotyku desky s kotoučem tzv. contact point. Na integrované verzi o nastavení contact pointu přicházíš, máš možnost nastavit pouze vzdálenost páky. Důvod je jasný, vzdálenost je mechanická záležitost, kdežto contact point již přímo ovlivňuje hydraulický systém a s ním páka v podstatě nepřichází do styku.

Brzdný výkon nepřekvapí nebo respektive překvapí. MT7 brzdí mega dobře. Oplývají přebytkem výkonu, slušnou dávkou rozsahu dávkování brzdné síly. K této brzdě nelze mít sebemenších výhrad. Prostě top model značky bez slabin.
Testované brzdové páky mají klasický tvar jak jej známe z ostatních brzd Magura, někomu vyhovuje, jinému ne. Magura si to uvědomila a pro tento typ bude nabízet tři varianty samotných páček s různou délkou a tvarem.

Magura MCI sice představila jako koncept, ale tento koncept je již ve stavu finálního výrobku. Během krátké chvíle jej lze očekávat na trhu, pokud chceš mít dokonale čistý kokpit, máš možnost. Žádné bowdeny, ani hadice – to je Magura MCI.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tom (tssedlovky (a) gmail.com) 11.7.2019 v 7:43

    Než pocit, že mám řidítka bez bowdenu a hadiček, je pro mě asi důležitější si řidítka nastavit po svém.

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 11.7.2019 v 7:49

    Zatím má systém dle mého více omezení a nevýhod než benefitů a momentálním stadiu vývoje je pro mě pouze zajímavý nic více.

  • profilová fotka Venca 11.7.2019 v 8:50

    A co nevýhoda díra v řídítkách? Zkoušel někdo kolik toho pak vydržej?

  • anonymní uživatel bok 11.7.2019 v 8:59

    Nevím jak Magura, co jsem se ptal v Trickstuff tak díra v rodlech žádný trable neznamená, při výrobě a návrhu se s tím počítá a údajně se neni potřeba bát, co snesou. Jinak za mě fajn koncept, ale šel bych cestou hadic skrz grip právě kvůli možnosti volby pozice pák. Magura je prej podstatně dál než Trickstuff, ale me se jejich řešení líbí víc www.mtb-news.de/...

  • anonymní uživatel Koli 11.7.2019 v 10:04

    Venca: ne ty voe, udělali díru do řidítek bez propočtů a testů :D

  • anonymní uživatel Filous 11.7.2019 v 10:11

    @bok: Tvle to je snad nejkrasnejsi bike co jsem posledni dobou videl.

  • anonymní uživatel Petr H. 11.7.2019 v 10:29

    Nebylo lepší už zvolit řešení integrovaného představce ala Fraser/Hixon? Stejně se nedá nastavit, hrozí poškození neodborným zacházením nebo protočením při nedostatečném dotažení.
    Co protočení brzdové páky na řídítkách při pádu? Opět problém se spolehnutím se na uživatele, jak dobře dotáhne objímku. Lámací pojistku na páce nevidím..
    Co možnost nejen zvolit úhel pák na řídítku, ale také jejich pravolevou polohu a šířku řídítek (zaříznutí)?
    Jen se mi to zdá, nebo je otočný bod páky výrazně blíž k řídítkům než u standardních pák?

    Je to moc hezké, ale myšlenkově trochu nedotažené.

  • anonymní uživatel bok 11.7.2019 v 10:54

    @filous: trošku fetišek no :)

  • profilová fotka Venca 11.7.2019 v 11:43

    Koli: přesně ty výpočty a testy by mě zajímaly. Hlavně pro karbon. Zatim jsem o tom nic nenašel.

  • anonymní uživatel bok 11.7.2019 v 12:25

    @Venca hoď dotaz na Maguru no, ale co jsem se ptal k bajku v odkazu níž "the holes are actually not a huge problem if you add more layers around them. the guys at beast components and bike ahead ran all kinds of tests with those prototypes and the bars were as strong as your regualr enduro handlebar." Konkrétní čísla mě ale nezajímaly

  • anonymní uživatel PAJa 11.7.2019 v 14:23

    Zajímalo by mě,jak to bude s výměnou řidítek,na kolik to pak vyjde.

  • anonymní uživatel Cermo 11.7.2019 v 15:10

    mna by zaujimalo jak bude fungovat vnutorny mechanizmus pri jazde v tvrdsom terene kde nutne dochadza k flexy riaditiek.

  • anonymní uživatel Paces 11.7.2019 v 16:53

    Myslím že by bylo lepší integrovat do řídítek, světlo anebo tachometr:-)

  • anonymní uživatel bok 12.7.2019 v 11:03

    @Cermo: k flexi dochází nejvíc okolo představce, ta část, kde jsou schovaný vnitřnosti se prakticky neohýbá

  • anonymní uživatel dawe 14.7.2019 v 3:46

    Aneb, proc delat veci jednoduse, kdyz to jde slozite...

  • anonymní uživatel Jan 19.7.2019 v 21:14

    Celý špatně, v jednoduchosti je síla ne, bajkeři zpamatujte se....

  • anonymní uživatel bok 20.2.2020 v 10:21

    Vzdálenost od gripu taky nenastavis

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí