JBC 4X Revelations 2019 je za námi a bylo to opět legendární!

Autor: Tomáš Slavík, kategorie: Report, vydáno: 23.7.2019

V sobotu 20.7. se v Jablonci nad Nisou po sedmé uskutečnil závod světového poháru ve fourcrossu horských kol s názvem JBC 4X Revelations a opět se bylo na co dívat. Ostré souboje o postupová místa, bohatý kulturní a doprovodný program a tisíce nadšených fanoušků, kteří vytvořili atmosféru, která na světě nemá obdoby.

Po středečním neoficiálním zahájení na stánku Základna u jablonecké přehrady následovalo již oficiální zahájení na venkovní scéně jabloneckého Eurocentra. Následovala páteční kvalifikace, na prašné trati ovládl kvalifikaci závodník a hlavní organizátor JBC 4X Revelations Tomáš Slavík, druhé a třetí místo obsadili také jablonečtí závodníci Ondřej Štěpánek a Dominik Kvapil. Odjela se také kvalifikace a následný závod dětského závodu Revelations KIDS race, kde si mladí závodníci ve dvou kategoriích mohli vyzkoušet závodění před velkým publikem na nejtěžší fourcrossové trati na světě. I tady se dařilo místním bikerům, kategorii do 12let včetně vyhrál s velkým náskokem Nicolas Reinl, kategorii od 13 do 16ti let vyhrál místní Matěj Raška.

Sobota nás přivítala krásným počasím a bylo tak jasné, že divácká kulisa bude i tentokrát monstrózní. Jíž od tréninků se kopec solidně plnil, přijížděli sem nejen lokální fanoušci, pro které je závod srdeční záležitostí, ale také fanoušci z dalších míst české republiky a tradičně i ze zahraničí. Na kopec se jich přišlo podívat opět více než loni a odhady tipují cca 14 000 lidí. Na plánu byl hlavní závod světového poháru. I v roce 2019 se po litých bojích podařilo neskutečné, Tomáš Slavík obhájil svůj titul krále JBC 4X Revelations i tentokrát a drží tak linii sedmi po sobě jdoucích vítězství, dosud neporažen.

„Jsem neskutečně šťastný, že jsem nezklamal své fanoušky a podařilo se mi opět na trati zvítězit. Není to jednoduché zvládnout organizaci i závodění najednou, stresu kolem celé akce je hodně, ale díky mému týmu se v sobotu mohu věnovat už jen závodu a soustředit se na ten nejvyšší cíl a to vyhrát před domácím publikem, kamarády a rodinou. A to se letos opět podařilo.“ Hned za ním skončil jeho jmenovec Hannes Slavik z Rakouska, následován třetím Ondřejem Štěpánkem.

Závodní den byl protkán doprovodným programem, diváci tak mohli sledovat dechberoucí leteckou exhibici mistra světa v letecké akrobacii Martina Šonky. Jednokolkáři projeli trať shora až dolů. Oko nezůstalo suché během jízdy Michala Kosíka, handicapovaného bikera, který se na svém speciálně upraveném stroji spustil na celou trať a poradil si i s kamenitou sekcí a dalšími skoky. Odjel se také závod ve freestylu horských kol s názvem Revelations BIG AIR contest, vítězství za nejlepší trik si odnesl Vilibald Vítek, následován Tomášem Zejdou a Teodorem Kováčem.

Po bujarém vyhlášení už nic nebránilo začátku afterparty, kde se představili bikové kapely a nejlepší DJs nejen z Čech, ale i zahraničí. Během dvou dnů tu vystoupila třeba stálice české hudební scény Vypsaná Fixa, Status Praesents, DJ MANENE a další.

JBC 4X Revelations je bezesporu jednou z největších sportovně-kulturních akcí Jablonce nad Nisou. Za organizátory děkujeme všem divákům, fanouškům, závodníkům, celému našemu organizačnímu týmu a také sponzorům a dalším našim podporovatelům, kteří nám pomáhají plnit náš sen o největším fourcrossovém závodě planety. Sen, který se stal skutečností. Děkujeme.

Foto: Petr Zbranek, Denisa Albaniová, Ondřej Holas, Honza málem fotografem

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel JM 24.7.2019 v 9:47

    Dobrá šaškárna..když na závod světový série (největší fourcrossový závod planety) přijede ani né 40 závodníků. Sotva se poskládá základní pavouk (32lidi, z toho 20 čechů).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí