reklama

Report: Enduro Bussang - klasika z Alsaska

Autor: Bříza, kategorie: Report, vydáno: 3.7.2019

Je už každoroční příjemnou povinností navštívit aspoň jeden závod Cannondale Enduro Tour Jeroma Clementze. Tentokrát padá volba na Bussang – St. Maurice v následující sestavě: Oskar, Bříza, Tučeq.

Logistika dopravy se trochu komplikuje tím, že si Tučeq kromě přítelkyně pořídil i 70kg traildoga, tudíž se do vozu už nevlezu a musím zvolit plán B, což se nakonec ukáže jako výhra. Vzhledem k tomu, že kolo mi odvezl Oskar a ostatní krámy Tučeq, volím po vzoru mediálních magnátů leteckou linku Praha – Basilej. Jak zjišťuju, tak cestovat na závod jenom s baťůžkem je nejvíc! V Basileji mě vyzvedává Oskar a valíme k němu na ubikaci. Večerní poetiku u vína střídá ranní buchot na okna. Dorazil Tučeq.

Sobotní dopoledne prozevlíme a po obědě vyrážíme tréninkově projet aspoň jednu RZtu z Giromagny endura. Trail se mimo závod neudržuje, tak často tápeme. Hledání nám zpříjemňují libé tóny surového punku. Někde pod náma je oslava narozenin. Nějak to sjedem a dělíme se na dvě skupiny. Tučkovci jedou na hotel a zbylá chlapecko – chlapecká sestava zůstává pod kopcem u řeky, kde romanticky večeří. Sraz je ráno na Ballon d?Alsace, kde je start závodu. Po večeři vyrážíme nocovat na Ballon. Pár závodních obytňáků už tu je, ale celkově nic moc počet. Začíná solidní vítr s deštěm. Na přeháňku to úplně nevypadá, takže se na parkovišti přerušuje veselí a probíhá hektická přezouvačka. Oskar s přezouváním zkušeně vyčkává až na moment, kdy je déšť a vítr nejsilnější. Dáme pár piv a jdem spát. Ráno nás opět budí Tučeq. Zjišťujem, že start závodu, a tudíž i registrace je jinde. Oskarova pověst experta na francouzské enduro dostává trhlin. Po cigánsku skáčem do Tučkové Oktávky a jedem na otočku na registraci. Číslo – taška – čip – kávička – croissant – paráda. Oskar dokecá s Jeromem a jedem zpátky pro kola.

Sjedem ke startu rovnou na briefing. Stručný popis závodu asi takto: 4 RZ, 38km, – 2400m/+1900m tzn. 3 kousavý výšlapy. Startujem v první grupě, tak jdem hned na to. Oskar radí jet až ke konci, aby nám ti před náma vyházeli bláto z trailu, neprotestujem.
RZ 1 byla zábavná, zatáčková od shora až dolů. Na rozjetí ideální, čas v našem podání kolem sedmi a půl minut. První výstup se celkem táhl.
RZ 2: palba po vrstevnici – ultra zavřenej switchback – palba po vrstevnici – ultra zavřenej switchback a tak až dolů… celkem něco kolem dvou a půl minut. No po téhle rztě jsme trochu v rozpacích, zas takovej joy to nebyl. No nic jedem na trojku. Transfer se celkem táhne, tak aspoň užíváme den na kole s kámošema a přátelskou atmosféru.

Před startem trojky je občerstvovačka. Tady to všem suverénně natírá Tučeq, když bezkonkurenčně vysává talíř palačinek. Trojka má stejný start s jedničkou. Pár zatáček na rozjetí a pak to začíná. Prudký kamenito – kořenový korýtko zakončený výjezdem na louku. Sedm a půl minuty čiré zábavy bez jedinýho hluchýho místa. Jak jsme po dvojce propadli lehce trudomyslnosti, tak teď jsme po trojce totálně na obláčku. Z obláčku lehce padáme při posledním transferu, kdy už je to spíš pochodový cvičení zakončený solidním krpálem. Tučeq drží místo ve frontě, tak jdem na to. Čtverka je stejná písnička jako trojka, akorát zakončená zábavným bikeparkovým, vzhledem k podmínkám lehce motokrosovým, dojezdem. V cíli se válíme na louce, endorfiny jedou na plný koule. Po chvilce zevlení vyrážíme do dědiny odevzdat čip a vyfasovat oběd.

Oběd v ceně startovnýho byl jářku skromný. Salát, sýr, bageta, solidní porce uzenýho masa a hromada zapékaných brambor, eclair… To nás celkem odpálilo, tak jenom ležíme a pozorujem cvrkot kolem. Následně se vyvezem pro dodávku a opět dělíme skupinu. Tučkovci pokračují v místě v dovolené a my valíme zpět směr Basel.

Cannondale enduro tour je víceméně furt stejná story. Parádní tratě na oči, famózní občerstvovačka a jídlo po závodě. Pro ultra závodníky možnost porovnat se s francouzskou špičkou. To vše za 45 Euro. Pořadí v seniorech: 1. Elliot Baud, 2. Pierre Georges, 3. Remy Absalon. Holky vyhrála Oceane Husson. Master Oskar byl 17., senioři Bříza 150. a Tučeq 178.



Foto: Cannondale Enduro Tour, bike-components.de

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí