Test: brzdy TRP G-Spec Trail SL nabídnou maximální dávkovatelnost

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 20.9.2019

Znáte Aarona Gwina? To je amík, co jezdí docela rychle na kole z kopce, koupil si McLaren a mimo všeho jiného se taky podílí na vývoji brzd TRP. A mimo sjezdových G-Spec Quadiem je taky „podepsaný“ na novince pro letošní sezónu, trailových brzdách G-Spec Trail.

Jejich název nedává moc prostoru pro představivost, primárně se jedná o čtyřpístkové brzdy a trail/enduro použití. Traily používají stejný, dvoudílný třmen jako sjezdová verze, ale má rozdílnou velikost pístků, konkrétně dva 14 mm a dva 16 mm. Na třmenu se docela vyřádila obsluha CNCčka a celý povrch je řádně ofrézovaný pro lepší chlazení. Páka je samozřejmě jiná než u sjezdové verze a značně odlehčená. Jedna brzda se vším všudy váží okolo 320 g, samozřejmě bez kotouče a v závislosti na délce hadice. Používají klasický minerální olej jako Shimano, desky jsou shodné se Sainty a Zeečky a je možné regulovat vzdálenost páky od řídítek pomocí velkého a rozumně přístupného „kroutítka“.

Páka je designovaná prý samotným Aaronem a má četné odvrtání pro lepší trakci prstu. A je poměrně dlouhá.

Já samozřejmě neuposlechl doporučené použití a namontoval Traily i s pohlednými 180mm koutouči na svůj enduro/ebike. Od prvního vyjetí na kopec a vlastně spíš následný sjezd dolů jsem zaznamenal dvě nejvýraznější vlastnosti TRP Trailů. Tyhle brzdy se ani pod mými 95 kily a 25 kilovým ebikem v podstatě nedají přehřát. A pokud jo, tak to na nich víceméně není poznat. Druhá vlastnost je jejich nekonečně přesná dávkovatelnost. Jelikož páka nemá žádné přepákování, je její chod lineární a brzdnou sílu dávkujete naprosto přesně. Takhle modulovatelné brzdy jsem ještě asi nezažil.

K modulaci a přesnosti se ale váže i třetí vlastnost, TRPčka prostě, vzhledem k absenci přepáku, nemají moc velkou maximální brzdnou sílu. Respektive, je potřeba brzdy prostě hodně mačkat, aby brzdily. Teda minimálně pod těžkým jezdcem a těžkým kolem. A samozřejmě 180 mm kotouči. Proto byl čas na vlastní invenci a nasazení většího kalibru. Konkrétně se jedná 200 mm kotouče určené na DH a Ebike od Galferu, které mají mimo většího průměru i větší šířku. Tyhle sjezdové koutouče mají místo tradičních cca 1,8mm, rovné 2mm. A i s běžnými semi-metalickými deskami se výrazně zlepšila maximální brzdná síla i nástup brzd. To je samozřejmě způsobeno mimo jiné i menší vzdáleností desek a kotoučů.

Od chvíle instalace velkých kotoučů jsem na TRP Trail ani na Ebiku nepociťoval žádné slabiny. Běžnému jezdci, zvyklému na digitální chod brzd, může vadit pomalejší nástup a velké časové i silové rozmezí mezi „malinko brzdím“ a „zadní kolo se mi netočí“. Tohle mi ale po pár jízdách přišlo spíš jako velká výhoda, která se třeba na závodech může projevit dost pozitivně na čase, protože prostě a jednoduše nepřebrzdíte každou zatáčku. Samozřejmě, občas je potřeba dát „full brakes“ a v tomhle případě bych doporučil mít velké kotouče.

TRP G-Spec Trail jsou prostě a jednoduše neuvěřitelně dobře dávkovatelné brzdy, které téměř není možné přehřát. Někomu může vadit menší „kousavost“ a maximální brzdná síla, obzvlášť při použití levnějších desek a menších kotoučů. Nicméně pokud máte kolo s těmito brzdami, protože primárně se u nás asi budou brzdy vyskytovat namontované na kolech Author nebo RockMachine, můžu všem doporučit relativně snadný a nenáročný upgrade, který udělá velký rozdíl, v podobě velkých sjezdových kotoučů s větší šířkou.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Wrist 20.9.2019 v 8:25

    Vypadají povedeně, ale po tom co jsem sezónu jezdil Formula Cura 2pístky s Galfer kotouči 200,180 tak mám v brzdách na příští sezónu jasno :-) Velmi dobrá dávkovatelnost a spolehlivost, dostatečná síla (90kg + 13,7 kg bike), nepřehřívají se - vyzkoušeno na opravdu dlouhých sjezdech.

  • anonymní uživatel agrrr 20.9.2019 v 18:39

    Takja som si zaobstaral Hope Tech E3 s 200mm Hope plavajucimi kotucmi, platne Galfer. Som zvedavy ked to skusim , pretoze kazdy mi radil (co sa davkovatelnosti tyka) ist do Hope brzd. :)

  • anonymní uživatel Roman 21.9.2019 v 14:46

    Jedině Saint:)

    • profilová fotka tiborski 16.5.2021 000 20:14

      A pokud možno starý Sainty. Jak říká pan Krab - dej tam Sainty, fakt brzděj...

  • anonymní uživatel Luny 19.10.2019 v 5:54

    Mám je na glory s origo kotoučema a dobrý. Jezdíval jsem XT se 4pistkem a nejlepší. Odcizeno

  • anonymní uživatel Honza (blahysz (a) seznam.cz) 31.10.2020 v 18:51

    Jedině Code

  • anonymní uživatel Lukáš (luky.holas03 (a) seznam.cz) 16.5.2021 000 12:09

    Daj se brzdy nějak srovnat třeba se zeečkama? Díky za info :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí