Rozhovor: Přemek Tejchman se připravuje v nouzovém režimu

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 25.3.2020

Aktuální situace venkovní cyklistice příliš nepřeje, ale závodníci nemůžou zalézt za pec a odpočívat. Jak se připravuje Přemek Tejchman? A co závody Enduro Trutnov, budou? Odpovědi přímo z první ruky jsou zde.

d:key: Začátek roku 2020 v podání Přemka Tejchmana, kvalitní trénink v Itálii a poté Chile a etapový závod s výsledkem v Top10. Sezóna začala v tvém případě dost dobře, že?
PT: Zíma 2020 byla dost přívětivá cyklistice, takže se dalo dobře připravovat i v domovině. Stihl jsem i jedno soustředění v Itálii, za co jsem byl moc rád. První závod v Chile byl hodně brzy, takže jsem musel trénink přizpůsobit hlavně na tento závod v půlce února, kde jsem zajel senzační 7. místo. Sezóna začala nad očekávaní moc dobře. Je vidět, že trénink byl a je dobře směřován. Udělal jsem pár změn od loňska a myslím si, že mi to hodně pomohlo.

d:key: Co si vybavíš jako nejsilnější zážitek z Andes Pacifico? Spaní ve stanech, dlouhé závodní dny či povrch antigrip nebo něco dalšího?
PT: Řekl bych, že celý ten závod je opravdu silný zážitek. Tady v Evropě tohle člověk nezažije, celý týden je velmi fyzicky náročný, spíte ve stanu, teploty kolem 35 stupňů, kolikrát celé dny trávíte buď v autě nebo na kole a večer se dostanete do kempu, musíte připravit kolo na další den a takhle je to zas a znova. ???? Ale musím říct, že to bylo jedno z nejlepšího ježdění, co jsem kdy zažil a organizačně to měli kluci dobře připravené. Jediné, co mě trošku mrzí bylo jejich značení, jezdilo se podle fáborků, takže to byl chvilkama dost orienťák pro mě.

d:key: Ač úplně nemiluješ jízdu na oči, tak jsi ukázal, že ji dost dobře umíš. To musí zamrzet, když místní mají tratě načtené a na oči nejedou ani náhodou, co?
PT: Právě proto nemám jízdu na oči moc rád, protože se vždy najde někdo, kdo to bude znát a ostatní na tom budou bití a z mého pohledu mi to přijde i někdy trošku nebezpečné, když letíte ve velké rychlosti a nevíte ani přibližně co vás čeká a kde si dát třeba pozor. Ale z EWS jsme na to částečně vytrénování, protože tam ty dlouhé tratě si stejně nelze zapamatovat a terén se tam po projetí zhruba 500 lidí kolikrát úplně změní, a tak je to někdy taky pěkná jízda na oči.

d:key: Závod v Chile byl již nedávno, v současné době by jsi měl odjíždět na první kola EWS, zase do Jižní Ameriky. To v pokud by se nerozšířil koronavir. Mrzí tě to hodně?
PT: Určitě mě to mrzí, na oba závody jsem se moc těšil a věřil jsem, že zde budu moci zúročit právě i zkušenosti z Andes Pacifica. V této situaci si ale myslím, že to bylo dobré rozhodnutí, že veškeré závody byly zrušeny a zbývá nám jen čekat, co bude dál.

d:key: Lidi ti na závodění za mořem přispěli, musí být super pocit, cítit, že za tebou stojí fandové, kteří jsou ochotni pustit korunu.
PT: Určitě mě to moc potěšilo a jsem opravdu vděčný, že se našlo tolik ochotných a přejících lidí, kteří mě podpořili a fandí mi.

d:key: Jak vypadá typický den Přemka Tejchmana, normálně a v nouzovém stavu způsobeném „koronou“?
PT: Normálně bych trávil co nejvíce času venku na kole a připravoval se v posilovně. Posilovnu jsem tedy nahradil cvičením doma, a i většinu tréninku šlapu na trenažéru a ježdění venku jsem minimalizoval opravdu jen na to nejnutnější a ještě tam, kde normálně nechodí lidi a samozřejmě v roušce a hlavně s rozumem. Ten nouzový stav nebyl vyhlášen pro nic za nic, a pokud to budeme brát všichni zodpovědně a nebude nám to jedno a nebudeme k okolí lhostejní, tak tím dřív se budeme moct vrátit k normálnímu ježdění a normálnímu životu. Bohužel ale i dnes vidím na instagramu, že si partička kámošů vyjede na kolech, a to mi hlava vážně nebere, tak doufám, že i tyhle chytráci už si vytáhnou hlavu ze zadku a rozsvítí se jim!

d:key: Tak mě napadá, co Trutnov Enduro. Už jste ho odpískali nebo stále doufáte? Pokud by se zrušilo, bude jej kdy nahradit?
PT: Čekáme do 11. 4., jestli bude i nadále pokračovat nouzový stav nebo jestli některá opatření skončí a od toho se bude vše odvíjet dál, zda se závod pojede v předepsaném termínu, nebo budeme muset najít nový termín.

d:key: Krom závodění a pořádání závodů jsi také zapojen do Qayronu. Jaký je tvůj úkol v této bajkové firmě?
PT: Pomáhám zde klukům s vývojem odpružených kol Carma a letošní rok se budu také starat o Qayron Factory Team, kde máme novou dámskou posilu Dominiku Durčákovou.

d:key: Prozradíš nějaký tajný info ze zákulisí? Co ten crmo pevňák? Nová velká 29" enduro Carma?
PT: Celý podzim a zimu jsme seděli nad výkresy a řešili jsme nové enduro 29? Před třemi týdny přišel vzorek, který teď testuji a asi mohu prozradit, že to bude se zdvihy 165/170. Určitě si mnoho lidí všimlo, že na sociálních sítích Qayronu se objevily barevné kombinace gravelu a lidé mohli hlasovat, které se jim nejvíce líbí. Tohle, a i pár dalších věcí bude Qayron v průběhu roku představovat, takže je určitě se na co těšit.

d:key: Díky za rozhovor. Nakonec samozřejmě nechybí prostor pro jakékoliv tvé sdělení.
PT: Taky díky za rozhovor. Já bych chtěl poděkovat mým partnerům za jejich podporu a doufám, že se brzy už sejdeme všichni někde na kopci nebo na závodech. A taky děkuji mojí milující manželce, která podporuje nouzový stav a je ráda, že sem konečně hodně doma a nikam nejezdím. :)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 26.3.2020 v 12:20

    Přemkovi fandím a blahopřeju. Ale jestli si někdo myslí, že korona zmizí tak se ošklivě plete, tahle nemoc tu s námi bude stejně jako chřipka, takže dřív, nebo později jí dostane každý. Naštěstí to není ebola. Biku zdar!

  • anonymní uživatel fanda 27.3.2020 v 7:55

    A to je to video kde jsou v titulcich uvedena jmena "podporovatelu" ?

  • anonymní uživatel Přemek 30.3.2020 v 16:37

    Ahoj Fando, projekt na Startovači byl na závody Světového poháru v Kolumbii a Chile, který nám přesunuli z tohoto víkendu na Listopad.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí