Rozhovor: Matouš Silovský - 15 metrů polet na endurku? Žádný problém!

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 15.4.2020

Zajímají tě velký odpaly, dropy a rychlost v podání velkýho stylu?! Matouš Silovský ti ukáže, jak na to. 20letý biker, co nezná strach, dává starším a zkušenějším riderům na frak. Jak vypadá jeho příprava? Jeho klasickej den v době covidu? Co vlastně jezdí? A kdo to vůbec je?! Odpověď na to všechno možná dostaneš taky!

d:key: Ahoj Matouši, zajímal by nás tvůj příběh. Řekni nám prosím něco o sobě. Kde se takový bezmozek jako ty vzal?
MS: Čau, no vyloupl jsem se v Podkrkonoší ve městě zvaným Hořice. Je mi 20 a na kole už jezdím cca 10 let, takže nějakou tu zkušenost už taky mám.
K bajkování mě přivedl můj starší brácha Vojta. Už od mala mě kluci dokopávali k slušným poletům, který v té době málokdo skákal. Často byli i schopný mě za to pořádně vyčinit. :D Ale těžko říct, kde bych bez naší hořický bandy byl.
Přibližně v 15 jsem si pořídil svého prvního sjezďáka a začal se závoděním. V té době nastal velkej přelom a začlo se mi docela dařit, ale byl jsem vždycky do všeho moc nahecovanej a často mě to na čas vyřadilo ze hry. Přišli velký crashe, ze kterých jsem byl delší dobu out.

d:key: Jakej byl tvůj největší crash?
MS: No na to si pamatuju přesně. Vezmu to hodně stručně, dalo by se o tom vyprávět delší dobu.
3DHcup Jiřetín pod Jedlovou, kdo si aspoň trochu vzpomíná tak ta první pasáž. Celej den chcanec, u sekce všichni hecovali. Vydal jsem se bezhlavě trošku jinou cestou než ostatní a šel jsem přes řidla do šutrů, následky byli vyražený dech, podezření na krvácení do mozku, zlomená klička a tržná rána na ruce… následně vrtulník, převoz do nemocnice a vyšetření. Naštěstí to dopadlo nejlíp jak mohlo. Byl z toho jen lehčí otřes mozku, zlomenina kličky a odřeniny.

d:key: Ou shit… tohle není příjemný poslouchat! Když už si to nakousnul v předchozí otázce, kde jste v té době jezdili? A kde jezdíš/trénuješ teď?
MS: Za mlada jsem se do žádných parků nedostal, lítalo se jen na našich lokálních tratích, takže to bylo hodně punkový.
Momentálně trénuju hodně u nás v Hořicích a okolí. Máme tu všechno – tvrdý sjezdový tratě, northshore a samozřejmě tratě plný odpalů. Jeden z nich má přes 15 metrů. Je to polet přes řeku, na kterej se zatím moc riderů neodvážilo. Já už tuhle prasečinu mám za sebou.
Teď ohledně toho, co vlastně nejradši jezdím… rád to prokládám. Někdy mě víc baví sjezd jindy zase skoky. Někdy do toho fouknu i trochu trialu. Občas se snažím učit nějaký triky, ale na těch odpalech to stejně nechceš vysílat :D

d:key: 15 metrů? To se nevidí moc často…
MS: No abych řekl pravdu, nic ostřejšího jsem asi v životě nevyslal. Připadáš si už v letu skoro jako Lacondeguy, Semenuk nebo někdo takovej :D. Když si ovšem odpustíš triky, co by tam byli schopný umotat.
Ten skok není úplně zadarmo. Je to postavený dost na punk… rozjezd v kořenech, když nechceš doraz, tak se musíš přesně trefit na dopad, jinak totální doraz nebo hrana. A to nechceš. Ale když na to vychytáš rychlost tak je to labůžo.
Při první jízdě jsem byl dost nervózní. Říkal jsem si lepší to přeletět, než zahranit. To by bike a asi ani já nerozdýchal. Každopádně z toho byl slušnej přelet. Divím se, že to bike vydržel.

d:key: Představ nám tvůj bike. Na čem ty prasárny lítáš?
MS: Na úvod bych chtěl svého oře moc pochválit, páč za ty mrd*, co dostává… drží neskutečně.
Lítám na Specialized enduro comp. Bike je na 29? takže to frčí ve velkým stylu. A musím říct, že bych devětadvacítky neměnil. Když si na ně zvykneš už nebudeš chtít menší kola… Z mého pohledu i na skoky, doletíš s tím všechno :D. Jediná nevýhoda bych řekl, že jsou utažený zatáčky, ale taky se to dá.
A hlavně ta váha… 13,8 kg.

d:key: Jak vypadá tvůj trénink?
MS: Kdybych měl zhodnotit můj týdenní trénink, tak nejsem žádný extrémní dříč. Poslední dobou drtim silničku a přibližně 3× týdně chodím cvičit na workout hřiště. Samozřejmě taky dávám vyjížďky na endurku. Největší posilkou, což mi všichni bikeři určitě potvrdí, je stavění trailů! :D
V rámci tréninku dělám i hodně jiných sportů. Hodně času věnuju horolezectví, pač za mě je to nejlepší trénink fyzický síly na kolo. Jinak často hraju i tenis.

d:key: Co vlastně jezdíš? Co tě naplňuje?
MS: Abych řekl pravdu tak jezdím skoro všechno. Nejvíc mě poslední dobou baví prostě speed ve stylu s pořádnýma skokama. Pojezd s partou kamarádů a naše hecovačky na lokálech.
Zatím největší zážitek pro mě byla dovolená s crew ve Švýcarským Davosu. Nejlepší ježdění, co si dokážete představit. Takový traily, který jsme tam projeli v Česku nenajdeš. Třeba bikepark ve Špindlu je na český poměry dost vostrej, ale traily v Davosu jsou prostě úplně někde jinde.
Musím říct, že často přemýšlím nad tím, kde bych teď byl, kdybych vyrůstal a trénoval tam.

d:key: To máš recht… Jaký je tvůj největší úspěch? Tvé výsledky např. z roku 2018/19.
MS: Pro mě je asi největší úspěch, když se sám v něčem překonávám, ať už ve fyzičce nebo technice.
Mám několik výsledků, se kterýma jsem hodně spokojenej. Třetí a druhý místo na Enduro Trutnov trails z posledních dvou let, 2. místo na Rokytnice race 2019…
A nesmím zapomenout na loňský pátý flek na Chinese DH a předlonský druhý tamtéž mne hodně těší. Letos zatím jen Chinese DH a zase 3. místo. Kdybych se měl nějak zhodnotit, tak si myslím, že se mi nejvíc daří na Chinesu. Zúčastnil jsem se zatím všech ročníků, a vždycky jsem byl nejhůř do top 6. V tomhle závodě musíš mít vymleto v palici ale i zkušenost koordinovat kolo. Protože podmínky, který tam panujou jsou nepředvídatelný. Na to, jak je to nevyzpytatelnej závod, jsem za tyhle stabilní výsledky dost rád.

d:key: Když se ti vyloženě daří v hromadných sjezdech, co Megavalanche nebo Mountain of Hell ty tě nelákají?
MS: Určitě mě to napadlo, když by byla ta moznost to zkusit s někým kdo to má za sebou.

d:key: Jaké máš plány na letošní sezónu vzhledem k situaci, která nás postihla?
MS: V plánu byla celá Enduro série včetně Enduro Trutnov trails, Blinduro trail fest na Lipně, možná nějaký ten závod z ČP ve sjezdu, loose session a v rámci tréninku některé XC závody.
Bohužel se dost závodů zrušilo anebo bylo přesunuto na jinej termín, tak doufejme, že se situace brzo uklidní a něco se uskuteční.

d:key: Tak jo Matouši, díky za rozhovor. Ještě nám prozraď, na jakých sociálních sítích tě můžeme najít? Jinak přejeme hodně úspěchů, málo crashů a ať se daří.
MS: Taky díky. Určitě, můžete mě najit klasicky na Facebooku – Matouš Silovský nebo na Instagramu @matoussilovsky. Tak snad se brzo střetnem v sedlech!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 15.4.2020 v 6:43

    Zdar, pěkný. Ani jsem netušil, že v Hořicích něco je. Co jsem tam byl před pár lety, tak lokálové ukazovali jen mikro tratě o ničem(Chlum,Dachovy,..).

  • anonymní uživatel Štika 15.4.2020 v 8:10

    Díky,po tomto rozhovoru musím jít do lesa a poslat tam pořádný prasopal

  • anonymní uživatel Hanz 15.4.2020 v 9:31

    Víc takovejch magorů, hlavně to držet v plnym

  • anonymní uživatel Dany 15.4.2020 v 10:31

    Super, fandím. Dokonce to vypadá že i víc jak z 10% sportovcem.. jen tak dál. Víc takových článků. Btw Lib** jede?

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 15.4.2020 v 12:32

    Super! Mládí vpřed :)

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 16.4.2020 v 11:30

    Zdar. Pěkný! Ten river gap sem náhodou včera objevil i v týhle kompilačce. :

    www.youtube.com/...

    Kdybych nečet´ pravidelně DK ani bych nevěděl, že to jo z našeho bananastánu:) Tak ať to lítá chlape!

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 16.4.2020 v 12:05

    to je vostrej prasák! :-) pěkněj rozhovor. Tak ať to lítá ve zdraví chlape :THUMBS UP:

  • anonymní uživatel Matouš Silovský (matt.silovsky (a) seznam.cz) 16.4.2020 v 12:52

    Děkuju všem :)

  • anonymní uživatel PTBack 16.4.2020 v 14:06

    Tyvogo, ještě že nejsem z Hořic a nemusí mne drásat svědomí, že jsem ještě neskočil ten přespotočák:D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí