Test: Mondraker Superfoxy Carbon R - jako Foxy, jenom suprovější

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 8.6.2020

Mondraker Superfoxy je další rybou ve vysokozdvihovém enduro 29 palcovém rybníce. Jelikož je to Mondraker, samozřejmě přichází se svojí tradičně netradiční Forward geometry a virtuálním systémem zadního odpružení Zero.

Mondraker byl se svou Forward geometry na počátku věku moderních geometrií. Ty spoléhají na dlouhé přední trojúhelníky, nízké středy a položené úhly. Na počátku. Je proto logické, že postupem let geo Mondrakeru nepůsobí už tak extrémně, jako v dobách nulových představců zvednutých nahoru a Fabiena Barela. Nicméně pořád jsou jejich kola oproti konkurenci tak nějak delší.

Řečí čísel má testovaná Superfoxy Carbon R ve vel. M reach 470mm, hlavový úhel 65° se zkráceným offsetem vidlice, zadní stavbu 440mm, BB drop 14mm, sedlový úhel 75,5° a rozvor 1220mm. Na dnešní dobu není až TAK položené, za to dlouhatánské je dost. Zadní zdvih 160 mm spolupracuje se 170mm vidlicí. A s velkými koly. Už z těchto dostupných informací se dá dedukovat, jak bude tohle kolo z kopce jezdit.

Nejdřív se ovšem musí na kopec vyjet. Při výjezdu do kopce musím ocenit, že na to, kolik mám pod zadkem zdvihu, šplhá Superfoxy velmi, velmi srdnatě. Sedlový úhel by mohl být postavenější, nicméně skoro 76° je docela důstojná hodnota na rok 2020. U Mondrakeru ale už ve výjezdu pociťuji opravdu dlouhý reach, minimálně pro mě. Nejsem zrovna obr a i když mám rád delší kola, maximum je okolo 450mm. Ty dva centimetry navíc u Superfoxy způsobují, že i přes relativně slušný sedlový úhel se na kole cítím docela natažený. Teda abych nepřeháněl, cítím se prostě víc natažený než obvykle. Po cestě do kopce si zaslouží zmínit nové, dvanáctkové Shimano XT. Řadí jak blázen, v bahně, v prachu, pod plným zatížením. Jedete, řadíte, převody skáčou okamžitě a přesně. Špička, kam se na Shimano hrabe jakýkoli Orel. Pomáhají i velmi slušné kola DT Swiss E1700. Relativně lehká, 30mm široký ráfek a parádně se točí.

Na kopci sedlovka dolů, zanadávat si na naprosto tragické sedlo SDG, které je sice dobré pokud chcete zažít pocit jako když vás něco štípe napůl, ale jako místo k sezení je to už slabší. A vzhůru na trail.

U trailu je nutné se pozastavit. Volba trailu je pro zážitek z jízdy na Superfoxy totiž dost kruciální. Protože při zdvizích 160/170, nejvyšší Foxové vidlici 36 Float Factory a tlumiči X2 s obří vzduchovou komorou a obutých 2,5 gumách Maxxis Minion, no, není SuperFoxy Carbon R zrovna trailbike. Mimo podvozku a obutí má na extrémních sjezdových ambicích samozřejmě lví podíl extrémně dlouhá geometrie. Rozvor 1220mm je prostě dost blízko sjezďákům. Těm dvacetdevítkovým. A přesně tak Superfoxy jezdí z kopce. Jako relativně slušně agilní 29 palcový sjezďák. Z pozitiv, opravdu se nemusíte bát sjezdové trati a opravdu se nemusíte bát to kamkoli narvat a jezdit opravdu rychle a opravdu z kopce. Zadní i přední kolo budete mít přilepená na zemi a i ve vysokých rychlostech se nebudete na kole cítit nestabilně nebo nepříjemně. Ale.

Ale pokud nejste na opravdu těžké sjezdové trati, nebo enduro trati hodné EWS, budete se trochu nudit. Superfoxy není nejzábavnější skokan, ani „zatáčeč“. Svou práci si na rovných a pomalejších trailech odvede. Sveze vás dolů a rozhodně vás nevyhodí ze sedla. Díky relativně efektivnímu systému odpružení i docela obstojně jede. Ale že byste si to vyloženě užívali, to fakt ne.

Mondraker Superfoxy Carbon R je Superosazený, Supersjezdový a Superrychlý. Ale taky ne moc univerzální a necítí se dobře (a vy spolu s ním) na „obyčejnějších“ rovnějších a pomalejších trailech. Jako by ty dva centimetry navíc vepředu, co má Mondraker oproti konkurenci, odpálily Superfoxy do oblasti „téměř DH kolo“. A přitom to jsou ty stejné dva centimetry, které přesunují „obyčejnou“ Foxy 29 do oblasti „velmi univerzální trail bike vhodný i na enduro“.

Superfoxy v testovaném osazení je podle mě opravdu pěkné kolo s cool závodní barvou. A s výjimkou pár osobních preferencí bych na něm vůbec nic neměnil, komponentově je naprosto špičkové, připravené rovnou naskočit do nejbližšího závodu. I brzdy Code R mě příjemně překvapily. Když jsou odvzdušněné a dobře zajeté, brzdí skvěle a skvěle se i dávkují. Prostě krásné, fantasticky osazené kolo. A jeho geometrie je moderní. A díky akční nabídce českého distributora je momentálně za 125 999 Kč. Což je vzhledem k olepu opravdu fér. Tak proč jsem z něj měl velkou část testování smíšené pocity? Asi proto, že na drtivou většinu trailů u nás a trailů, které jsem na Superfoxy projel, je to prostě „moc“. Tak nějak dlouhé, tak nějak se na něj nemůžu poskládat.

Zkrátka tenhle Mondraker je specifické kolo pro jezdce, to hledá sjezďák na kterém je možné relativně obstojně šlapat. Poměrně obratný sjezďák. Ale ne už tak obratné enduro. Nicméně pokud jezdíte fakt rychle a fakt z kopce, dává tohle kolo ohromný smysl.

Infobox

Mondraker Super Foxy Carbon R
Cena: 125.999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Super (Foxy (a) mondraker.cz) 8.6.2020 v 7:06

    Super napsanej test

  • anonymní uživatel Shu Lin 8.6.2020 v 9:45

    Co to znamená že není moc skákavé? Však sjezďák je normálně skákavý když jede rychle

  • anonymní uživatel esmo (cernikdominik (a) gmail.com) 8.6.2020 v 10:22

    Shu Line: Tady se asi myslí, když zrovna nejedeš rychle nějakou tu DH lajnu, ale nějakej ten náš pomalejší trail...

  • anonymní uživatel pps 8.6.2020 v 16:20

    Dobrej test

  • anonymní uživatel * (*) 9.6.2020 v 7:56

    néé čert je tady...čert tě vem!

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 9.6.2020 v 15:04

    Mnooo rikat ze šitmano řadí lip jak jakykoliv vorel... to myslim ze je trosku prehnane ne?;)

  • anonymní uživatel Martin Janovský 9.6.2020 v 15:36

    Škoda že tam není porovnání s Pivotem Firebird 29, kterého jste před pár měsíci také testovali. Zaměřením a geo jsou to velmi podobná kola, tak by mě zajímali reálné rozdíly :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí