Endura: Milion stromů směrem k CO2 negativitě

Autor: Keli, vydáno: 28.1.2021

Společnost Endura na začátku roku 2020 zahájila iniciativu One Million Trees, zavázala se kvůli eliminaci uhlíkové stopy vysazovat milion stromů ročně po dobu příštích deseti let. S pomocí partnerů pro opětovné zalesňování v Mosambiku byl plán prvního roku překročen o 30%, přičemž v oblasti Maputo Bay bylo vysazeno více než 1,3 milionu mangrovů. Endura plánuje brzy začít i s výsadbou ve Skotsku. Po splnění a překonání hned prvoročního plánu si Endura stanovila nový odvážný cíl - stát se do roku 2024 CO^2 negativní. 

Pamela Barclay, spoluzakladatelka a ředitelka značky Endura, která iniciovala projekt One Million Trees a vede úsilí o snížení dopadu značky na životní prostředí na mnoha frontách, je potěšena pokrokem, kterého bylo dosaženo. "S tragédií Covid-19 a jejich následky ovlivňující komunity po celém světě, bylo třeba mnohem více úsilí, abychom letos zasáhli cíl Million Trees. Je to fenomenální začátek, ale je to jen rok první." Teprve dokončení našeho desetiletého závazku přinese skutečné výhody, a mimo to umožní společnosti Endura dosáhnout velmi rychle CO2 negativního stavu."

Redukce uhlíku je pro budoucnost planety zásadní, ale výsadba stromů má i další výhody. Práce, kterou projekt výsadby stromů provedl jménem společnosti Endura, pomohla obnovit a znovu zalesnit pobřežní stanoviště, zajistit stabilitu proti erozi a zlepšit zdraví oceánů a korálových útesů a současně poskytnout vysoce účinnou metodu absorpce uhlíku z atmosféry. Mangrovy (porosty stromů a keřů vyskytujících se v deltách řek a pobřežích moří a oceánů) mají extrémně vysokou míru sekvestrace (ukládání) uhlíku na hektar, stejně jako tropický deštný prales, s více než 12 kg uhlíku absorbovaným každým stromem každý rok. Projekt má také výhody pro místní komunity, zajišťuje stabilní zaměstnanost v jedné z nejchudších a nejméně rozvinutých zemí světa.

Pamela také dodává, že "snížení našeho dopadu na životní prostředí je jádrem všeho, co v Enduře děláme; uhlíková kompenzace, odstraňování PFC, navrhování oblečení s ohledem na jeho dlouhou životnost, používání recyklovaných tkanin a materiálů a vlastní opravárenské služby jsou součástí celofiremního přístupu, který nás posouvá dále na naší cestě. Je před námi ještě dlouhá cesta, ale jdeme správným směrem."

Následky pandemie Covid-19 dominovaly novinovým titulkům po celý rok 2020, ale klimatická krize nezmizela a pozornost byla jen věnována bezprostřední a velmi přímé hrozbě pro lidské zdraví. Přestože se očekává, že výluky a změny pracovních a cestovních modelů vedly k meziročnímu snížení emisí uhlíku o 7%, existuje obava, že toto snížení bude jen dočasné, jen do doby až se globální ekonomika odrazí ode dna. Klimaticky mimořádná situace nadále představuje pro planetu skutečnou hrozbu a vyžaduje zásadní opatření.

V projektu vedeném zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Endura Jimem McFarlaneem byly pro výpočet celkových emisí uhlíku společnosti zkoumány aktivity společnosti od výroby textilií po konec životnosti produktu. 

Hlavním hnacím motorem emisí společnosti Endura je i nadále výroba materiálů potřebných k výrobě jejího sortimentu oděvů a doplňků. Každý krok procesu, při kterém jsou zpracovánány polyesterové, nylonové, polyamidové, EPS a pryžové materiály potřebné k výrobě technického oblečení a přileb emituje CO2 do životního prostředí. Bude zapotřebí spolupráce s dalšími značkami v portfoliu Pentland Brands a napříč průmyslovým odvětvím, aby se pomohlo přejít od dodavatelů k obnovitelné energii, aby došlo k smysluplnému snížení. Přesto se předpokládá, že se množství CO2 na vyrobenou jednotku se sníží o 7% ročně, což povede ke snížení o 25% v letech 2020 až 2025. Očekává se, že tento pokles bude i nadále meziročně klesat o 6%, protože se očekává, že začnou přicházet i čínské projekty zaměřené na zelenou energii.

Přeprava zboží z výrobních továren na Dálném východě tvoří další největší segment emisí Endury. Společnost zjistila, že i jen malé procento zboží, které se v současné době přepravuje letecky, bude hlavním cílem zlepšení, protože letecká doprava je přibližně 39krát horší v emisích CO2 na přepravovanou jednotku než námořní doprava. Způsob dopravy je plně pod kontrolou společnosti Endura a ta plánuje v příštích dvou letech snížit využití letecké dopravy o 75%, a to částečně přechodem na pozemní vlakovou dopravu, tam, kde bude námořní doprava příliš pomalá.

Rozesílání objednávek do sítě prodejců Endura a přímo spotřebitelům má také dopad na emise, ale vzhledem k tomu, že relativní vzdálenosti jsou mnohem menší, má menší dopad než proces přesunu kontejnerů z východní Asie na hlavní trhy ve Velké Británii, Evropě a USA.

Endura má také výrobní, skladovací a konstrukční základnu ve Skotsku - zde z pohledu emisí je zasadní hlavně elektřina a zemní plyn používané k napájení zařízení o rozloze 5 000 metrů čtverečních v Livingstonu. K největšímu snížení emisí dojde hlavně přechodem na obnovitelné zdroje, zejména u elektřiny.

Kumulativně představují aktivity pod přímou kontrolou Endury přibližně 74% celkového dopadu jejich oděvů na CO2. Spotřebitelské použití - převážně praní - přispívá přibližně 20% k dopadu oděvu na životní prostředí a významného snížení lze dosáhnout ovlivněním chování spotřebitele při praní a prodloužením životnosti výrobku.
Endura odhaduje, že maloobchodní aktivity přispívají 3% k emisím položky, přičemž podobný podíl přidává i zpracování výrobku na konci jeho životnosti. Endura pohlíží na konec života produktů jako na svou odpovědnost. V plánu je i úplná recyklace produktů.

Zatímco agresivní snižování emisí CO2 je klíčovou součástí budoucnosti Endury, iniciativa One Million Tree Initiative může snížit jejich čistou uhlíkovou stopu mnohem rychleji. Projekt obnovy mangrovových porostů v Mosambiku byl zvolen, protože nabízí obzvláště vysokou úroveň sekvestrace uhlíku na rostlinu, ale také proto, že byl připraven okamžitě zahájit výsadbu. Endura také plánuje vysadit stromy blíže k domovu, vedle stezek v jeho Endura Lifecycle Trust trailcentru v Balfron Station ve středním Skotsku, kde se již v letošním plánuje zahájení výsadby původních lesů. V rámci tohoto projektu vznikne vysazením 85 000 listnatých stromů les zachycující uhlík a zlepšující biologickou rozmanitost na jinak zemědělsky neproduktivní půdě.

Kombinace snižování emisí, sázení stromů a jejich následné přirozené rozmnožování zajistí postupné snižování uhlíkové stopy až do stavu, kdy bude z atmosféry odstraněno mnohem více uhlíku než Endura vyprodukuje. Do roku 2030 společnost Endura předpovídá, že její ekologický přístup zamezí každoročně vzniku více než 100 000 tun atmosférického CO2.

Foto: Eilidh McKibbin a Eden Marketing. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel D.V. fon Norco (vyvoj (a) embedded-systems.cz) 28.1.2021 000 17:11

    Tak to je pěkná demagogie. Z krátkodobého hlediska je to 100% záslužná činnost, ale z dlouhodobého hlediska je to celkem nesmysl, který nic neřeší : Problém je v tom, že stromy sloužili k dlouhodobému ukládání uhlíku kdysi - díky tomu, že zapadly do bahna a tam se změnili na uhlí a jím podobné formy, kde byl uhlík uložen miliony let. Dnes tyto procesy neprobíhají v tak velkém měřítku jako kdysi :( Takže strom který dnes zasadíme ukládá uhlík pod dobu svého života (což je prospěšné o tom žádná), ale jakmile umře, tak zhnije (opět uvolní co nastřádal), nebo ho proženeme kamny (opět uvolní co nastřádal) nebo z něj uděláme nábytek a ten na konci životnosti opět spálíme, rozštěpkujeme, nasypeme do zahrady (opět uvolní co nastřádal)..... V dlouhodobém horizontu jsme tam co jsme byli :( Uhlík který jsme svým působením uvolnili z ropy, uhlí touhle cestou prostě dlouhodobě nezlikvidujeme...

    • anonymní uživatel sajmon (simon-malik (a) centrum.cz) 2.2.2021 000 11:58

      Máte nějaký zdroj, kde bych si mohl tuto informaci ověřit? Je to zajímavý point.

      • anonymní uživatel D.V. fon Norco (vyvoj (a) embedded-systems.cz) 4.2.2021 000 11:36

        V uceleném článku bohužel ne. Ale pokud si dáte práci a nastudujete jak rostliny pracují s uhlíkem pri fotosynteze v závislosti na cyklu a dalsi informace, pak z toho vychází poměrně jasný výsledek :( Ikdyž přesná čísla se samozřejmě různí...foto ke komentáři

  • profilová fotka Josef Jančáry 28.1.2021 000 17:50

    Nalijme si čistýho vína, jediná šance je expanze do vesmíru (no joke).

  • anonymní uživatel shogun 28.1.2021 000 18:46

    Myslím, že kdyby se mohutně pozastavilo nakupování z číny a podobných zemí, kde se CO2 vůbec neřeší, tak by účinek mnohem větší. Tím nechci říct, že Enduráci dělají něco špatně ,ale beztak vyrábějí taktéž v Číně :-)

    • anonymní uživatel Tejpek_Couty 3.2.2021 000 2:18

      Jasne, když sem přečetl ten článek. Běžel sem se podívat kde Endura nechává šít hadry...no a klasika=cajna. Takže výstavbou stromu jim zatleskam, sedí mi jejich oblečení ale to je asi tak všechno...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí