reklama

Test: brýle Havoc Racing - sklo na magnety, ale i klasika

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.3.2023

Firma Havoc racing je nová firma přicházející z americké Kalifornie a věnuje se výhradně ochraně zraku. Její specializací je motokros. Motokros a horská kola, minimálně Gravity disciplíny horských kol jsou si velmi blízké. Na vyzkoušení jsem dostal dvojici brýlí, model Infinity a model Elite.

Infinity - vlajková loď značky Havoc

Brýle Infinity by se daly označit jako vlajková loď nabídky značky Havoc. Ve všech ohledech se bez problémů můžou měřit s jakoukoliv konkurenci na trhu. Ať to ať již v kvalitě skel, minimálním optickým zkreslením, zpracování, pohodlnosti nošení či tvarování. Ale na rozdíl od jiných mají jednu zásadní vychytávku. Zorník v rámečku drží pomocí magnetů, magnetická síla jistí zorníky v místě jemu určenému a výrazně usnadňuje výměnu skla.

Když to řeknu obecně, od určité cenové kategorie jsou si téměř všechny brýle rovny, ale liší se především způsobem uchycení skla. Někdo používá nácvaky, jiný speciální klipsy a magnety jako Havoc jen pár značek na trhu. 
Jak to funguje, velice jednoduše. v rámečku po celém obvodu zorníku je umístěno několik drobných magnetů a ve stejných místech na zorníku jsou naopak drobné plíšky na které magnety působí. Přestože jsou magnety dost malé, tak sílu kterou sklo v rámečku drží lze označit jako překvapivě velkou. Obavy, že sklo upadne jsou liché. Drží tam fakt na fest.

 

Potřebuji to?

Já s brýlemi jezdil poměrně dlouho a možnost snadného odejmutí skla velmi kvituji. Jelikož se velmi potím tak potřebuji velice často, v podstatě při každé zastávce sundávat brýle s přilby. A právě při této činnosti sundávání a nandavání byli vy se mi často stávalo že kapky potu při zmáčknutí výstelek brýle kaply na sklo. Kapička sice steče ale zanechá stopu na skle. Stejně tak i pocení resp. odpařování potu na skle zanechává drobný povlak.

Možnost si sundat brýle ale bez nutnosti manipulace s rámečkem brýlí a minimálním rizikem pokapání je skvělá. Vlastně si nesundávám brýle, ale jen sklo.
Kdo ale ocení magnetické sklo nejvíce je majitel dioptrických brýlí. Naladit dioptrické brýle spolu s velkými není snadné, když si je už na nose usadíš, tak je nechceš při každé zastávce sundávat. Když si ale jen sundáš sklo, máš vyhráno, oboje brýle stále zůstávají na nose, ale ty se nepotíš jako ve skleníku.

Drobnosti, které potěší

Popruh brýlí jde snadno "odmontovat", stačí zmáčknout drobnou páčku na spodní straně popruhu u rámečku a pásek z rámečku odpojit. Skvělá vychytávka, díky, které můžeš mít popruh brýlí stále čistý. Protože samotný pásek lze snadné vyprat.

Asi nepřekvapí, že u brýlí této kategorie vnitřní straně pásku najdeme silikonový proužek, který zajistí nesklouzávání pásku z přilbě. Pokud máš méně objemnou přilbu, můžeš narazit na problém s potiskem z vnějšku. Při větším stažení, jedna ze stahovacích spon "nasaje" vystouplý potisk a výrazně zkomplikuje případné další zmenšení obvodu. Zmíněný problém problém se mi vyskytl například u přilby POC Otocon.

Do malé helmy spíše Havoc Elite

S velikosti přilby souvisí i druhá věc brýle jsou poměrně masivní a použít je s menší, trailovou přilbou nikoliv integrální není úplně komfortní. Prostě jednoduše jsou na malou helmu moc velké. Proto jsem na vyzkoušení dostal i druhé brýle Havoc Elite. Ty sice již nedisponují magnetickým sklem, ale přesto si zaslouží pozornost. Proč? Protože jsou extrémně příjemné na nošení.

Havoc racing Elite jsou brýle klasického motorkového střihu s poměrně velkým zorným polem. Přesto, že disponují klasickým rámečkem okolo celého zorníku, tak ve výhledu nikde "nezaclání".

Jestli bych měl vytáhnout jednu vlastnost, kterou vynikají, tak je to jednoznačně pohodlnost. Zaoblené sklo, k tomu 18 mm třívrstvý molitan okolo rámečku a mohutné výložníky, které rozkládají tah stahovacího pásku. To vše zajišťuje, že Havoc Elite na obličeje vůbec nevnímáš.

Jako nadstandardní bych také označil odvětrání brýlí, ani ve velké vlhkosti neměly tendence se nadměrně zamlžovat. Pokud se tak stalo, tak stačilo pár metrů jízdy a výhled byl zase čistý.

Skla, ber čiré!

Pro model Infinity jsou k dispozici skla ve více variantách, jednosklé, dvousklé, zabarvené, zrcadlové i čiré. Výběr skla je použití na horském kole zásadní, vyzkoušel jsem u modelu Infinity jak zrcadlové, tak lehoučko zatmavenou variantu Smoke. Obojí, i přes minimální hodnotu zatmavení, jsou pro použití v lese z mého pohledu příliš tmavé. A to přesto, že ve stupnici 1 - 5, kterou Havoc používá, obě nesou číslo 1, tedy nejméně zatmavené.

U Elite jsem používal zrcadlové v provedení Orange a toto sklo se mi jevilo mnohem univerzálnější.

Volím Elite před Infinity

Ač pro mne byla značka Havoc Racing zcela neznámá, tak její brýle příjemně překvapily. Jak magnetické Infinity, tak klasické Elite jsou vysoce kvalitní brýle, které lze bez problému používat i na horských kolech. Osobně bych sáhl po modelu Elite, pokud bych nosil dioptrické brýle, tak jasnou volbou by pro mne byla varianta Infinity.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Gabosh 30.3.2023 - 9:27

    Jako ty HAVOC Infinity Goggle Elusive vypadají hodně dobře s odnímatelným sklem připevněným pomocí magnetů i pro nás "slepce", kteří pod tím mají právě ty zmiňované dioptrické brýle, které dle odkazu na stránky by měly opravdu pasovat;). Jen jak říkáš, že jsou celkově brýle dost masivní pro malé helmy a špatně se tam vlezou. Tlačili na nos? Nebo je problém nahoře mezi helmou a rámečkem? Mám 100% Accuri OTG a v malé helmě je to tak tak, též mě padají na nos, ale ještě to jde. Přitom ty Accuri jsou hodně veliké, vysoké, hluboké. Asi nejlepší je to vyzkoušet přímo na prodejně.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí