Test: Kraťasy Endura MT500 Freezing Point Shorts - využiješ, když teploty klesnou pod nulu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.2.2023

Jízda v mrazivém počasí může být (ne, je) zábavná, ale je důležité, abyste byli správně oblečeni, abyste se udrželi v teple a suchu. Volné zateplené kraťasy můžou být skvělou volbou pro jízdu na horském kole v mrazivém počasí, pokud poskytují dostatek pohyblivosti a zároveň udržují vaše nohy v teple. Jsou takové i Endura MT500 Freezing Point Shorts?

Nejlépe sedící Endury 

Při výběru zateplených kraťasů byste měli zvážit několik faktorů. Materiál, z něhož jsou kraťasy vyrobeny, by měl být voděodolný a prodyšný, abyste zůstali v suchu a teple. Izolace je také důležitá pro udržení tepla v mrazivém počasí. Kraťasy by měly být dobře padnoucí a pohodlné. To jsou základní požadavky pro podstatě jakékoliv oblečení do horšího počasí. A hned při prvním vyzkoušení jsem věděl, že Endura MT500 Freezing Point Shorts vše zmíněné splňují. 

Navíc, tyto kraťasy jsou asi prvním modelem od značky Endura, které mi naprosto dokonale sednou. U všech dříve vyzkoušených jsem měl pocit, že jsou trochu pytlovité, až moc volné a nepříliš dobře sedící. U Endury se zřejmě poučili a vše co se mi dříve nelíbilo v oblasti střihu bylo změněno a výrazně vylepšeno.
Nicméně pokud by tvoje postava nebyla úplně stejná jako ta moje, můžeš využít šikovně řešené stahování v pase.

Hřejicí i nepromokavé

Při ježdění v chladu a mokru je důležitá zateplení i ochrana proti protečení. Obojí kraťasy splňují velmi dobře, zadní panel je nepromokavý a navíc disponuje podlepenými švy. To spolu v kombinaci s voduodpudivým povrchem tvoří neprůstřelnou obranu proti vodě.
Co se týče zateplení, tak Endura vsadila na výplň Primaloft Gold Active Insulation, nenasákavou pružnou vrstvu, která i s relativně malou tloušťkou "zahřeje" dostatečně. Zateplení najdeme pouze na přední části nohavic, logicky, tam při jízdě fouká nejvíc. Na zadní vnitřní části nohavic zateplení absentuje, ale nahrazuje jej teplejší podšívka. Dobře vymyšlená kombinace. 

Reflexní prvky jsou užitečné pro bezpečnost při jízdě za horší viditelnosti, ve tmě či v dešti. Bohužel, přestože jsou Endura MT500 Freezing Point Shorts určené právě do těchto podmínek, tak reflexní prvky na nich nenajdeš. Chybka se vloudila. 
Co ale nechybí jsou kapsy, dvojice klasických kalhotových kapes. Obě dvě jsou kryté zipem a dostatečně velké i na telefon s větší uhlopříčkou. 

Má smysl vozit kraťasy v mrazu a nečase?

Zateplené kraťasy do mínusových teplot? Dává to smysl? Člověk si může vzít dlouhé kalhoty a vlastně žádné zateplení nepotřebuje. Základní rozdíl mezi kraťasy a dlouhými kalhotami je ve flexibilitě, v pohyblivosti. Můžeš mít sebelepší dlouhé kalhoty, ale nikdy se nevyrovnají pohodlí, které ti při nošení dodají kraťasy.
Osobně sice preferuji dlouhé kalhoty a to i v létě ale když jsem dostal možnost vyzkoušet zateplené zimní kraťasy rozhodně jsem nemohl říci ne.

Nebude mi zima?

Jasné, že při použití kraťasů v zimě se jeví jako ideální kombinace jejich použiti s buď neprofukovými návleky na nohy nebo s dlouhými podkolenkami a zcela ideálně s dlouhými elasťáky. Nic z toho nemám a tak jsem vyrážel jen s chrániči a trochu vyššími ponožkami. S holými lýtky jsem očekával, že mi bude velká zima. Překvapilo mne, že vlastně nebyla. V lese, v terénu jsem vlastně vůbec nevnímal, že mám na sobě pouze kraťasy. Absence zakrytých lýtek se projevila především v při přejezdech v otevřené krajině, pár kilometrů po silnici v teplotách pod nulou docela štíplo.
Díky dobrému střihu ani ve větrném počasí do kraťasů zespodu nefouká, věc, kterou v chladnu rozhodně oceníš.

  

Větrání větrá

Na obou nohavicích z venkovní strany najdeme po celé délce výrazné obousměrné zipy. Jdou otevřít jak shora, tak zespodu. Když se výrazně oteplí jejich otevřením výrazně snížíš teplo v kraťasech. Osobně jsem nikdy neměl potřebu zipy rozepnout, a naopak spíš mi jízdu na kole trochu znepříjemňovaly. Jejich spodní zakončení na spodním okraji nohavice nemá jakékoliv zajištění, takže při šlapání s kolenními chrániči se mi téměř vždy po krátké chvíli oba zipy rozevřely a vytvořily na koncích nohavic malý rozparek. Je zajímavé jak i jen pár centimetrů pootevřený zip ovlivní tepelný komfort. Že se zipy otevřely jsem vždy poznal podle teploty. Neštěstí se samootevírání zipů děje jen zhruba v délce 5cm, pak se zastaví. Je to způsobeno kombinací délky kraťasů a ohýbáním kolene při šlapání. Osobně bych neměl problém kdyby na bocích otevírání nebylo po celé délce, stačila by jen menší část a odvětrání by bylo určitě dostatečně.
Co mi také trochu vadilo, tak že zevnitř nejsou zipy kryty légou, při mrazivém počasí zip občas nepříjemně zastudil.

Kraťasy do zimy?!

Jak jsem psal výše, preferuji spíše dlouhé kalhoty, ale dokáži si představit, že bych v suchém počasí v minusových teplotách sáhl i po zateplených kraťasách. Proč suchém? Protože za mokra s krátkými nohavice budu mít hrozně špinavé nohy. V tomto jsou kalhoty nepřekonatelné. Endura má v portfoliu řešení, stejný model jen má dlouhé nohavice, kalhoty Endura MT500 Freezing Point Trousers by byla moje jednoznačná volba. Rozdíl v ceně zanedbatelný a přínos delších nohavic obrovský. Ale možná to vidíš jinak. Jezdíš i v zimě v krátkém? Proč? Dej nám vědět v komentářích. 

Jezdecké foto: Jara Sijka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Vojta 1.2.2023 - 12:14

    co to je za demenci mít v mrazu kratasy? A ještě se zipem na boku pro případné větrání, kdyby ti bylo moc vedro?

    • anonymní uživatel Ádoš 1.2.2023 - 15:20

      Zrovna teplouš jako ty, může nosit kraťasy i v mínusových mrazech, tak co tu meleš??

      • anonymní uživatel TRUE Ádoš ze Zbraslavi 1.2.2023 - 15:24

        Keli, poprosím tě jako správce tohoto fóra, aby si trvale zablokoval přístup na tento web z I.P adresy osobě, která se dlouhodobě baví tím, že krade nicknamy, štve lidi proti sobě a vulgárně uráží. Věřím, že když je tak duševně nevyzrálý, tak ani nepoužívá proměnou I.P.

        Příspěvek výše jsem nenapsal.

        Děkuji

        Adam Tesař - Zbraslav

  • anonymní uživatel Minor (imaginace (a) post.cz) 1.2.2023 - 14:36

    Jsem spokojeným uživatelem krátkých i dlouhých kalhot MT 500 a nikdy jsem neměl pocit že jsou "pytlovité", takže to je čistě osobní pocit každého. Jezdím celoročně, ale zateplené kraťasy s větráním fakt nechápu. Dávat elasťáky, zateplené návleky = blbost. To mohu jet rovnou v dlouhých...

  • anonymní uživatel TRUE Ádoš ze Zbraslavi 1.2.2023 - 15:37

    Ono by bohatě stačilo, aby se zase zobrazovaly u nicknamů I.P adresy, jako to bylo od roku 2004 do léta 2015. Osobně se mi moc nelíbí, když tu pod mým nickname vystupuje nějaký blboun nejapný.

    • profilová fotka Keli 1.2.2023 000 18:20

      Každý má možnost se zaregistrovat...

      • profilová fotka Ádoš 2.2.2023 - 15:30

        Díky za nasměrování. Koukám, že mám registraci od 15.2.2009, ale v životě se nepřihlásil.

  • anonymní uživatel Karlos (mkarlo (a) seznam.cz) 1.2.2023 - 22:18

    Endura má velice povedené kousky. Ale ten zip.

    • anonymní uživatel Štika 2.2.2023 - 9:43

      Zip je praktický,některé chrániče jsou dost vysoké což je super,ale jak máte šemíkovy stehna,tak se to fakt blbě vyhrnuje aby šel chránič pohodlně upnout i nahoře. Takže pochopení mám, nicméně nic pro mě,mám rád kraťasy pěkně na volno

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí