Test: Kellys Outrage - enduro přilba s Fidlockem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.1.2023

Většina výrobců kol má ve svém portfoliu mimo samostatných kol i doplňky. Spousta z nich je má v nabídce víceméně jen do počtu, jiní se doplňkům a oblečení věnuji velmi důsledně. Mezi ně patří i Kellys se svojí privátní značkou KLS.

 

KLS Outrage

Pod KLS najdeme celou škálu výrobků od nářadí přes komponenty na kola až po oblečení či ochranné prvky. A právě do ochranných prvků patří i testovaná přilba Outrage. Nenápadná přilba, která má spoustu vychytávek, které ani jiní, na přilby specializovaní výrobci často nemají.
Ano, nejedná se o úplnou novinku, Outrage v portfoliu slovenské značky najdeme již delší čas. Na vyzkoušení jsem dostal světlounce zelenou barevnou kombinaci označenou jako Green, na výběr je ještě černá či bílá varianta. 

Vnímání vzhledu je individuální, ale osobně se mi Outrage hrozně líbí. Jak tvarem, tak i barevnou kombinací. A že podobný názor nemám sám potvrzuje i cena v mezinárodní soutěži BIG SEE Product Design Award 2022 - Produktový dizajn, kategorie Šport & voľný čas.

Tři skořepiny

Vzhled přilby by se dal označit jako standardní, víceméně jakákoliv helma pro all mountain či Enduro vypadá obdobně. Spousta odvětrávacích otvorů a prodloužená zátylková část. Obdobně i konstrukce, pěna vstříknutá do plastových skořepin. U Outrage se jedná dokonce o tři skořepiny, které jsou skrytě propojeny pěnou, která je několika místech přiznána. Metoda InMold patří mezi to nejlepší čím lze v současné přilbu vyrobit. Na přilbě nenajdeme žádné otřepy, přetoky pěny ani jiné vizuální nedostatky, zpracování bych označil jako nadstandardní.
Konstrukčně určitě zaujme část černě provedená spojovací část na temeni hlavy, trojici můstků spojující tvoří pouze plastová skořepina. Jejich plochý tvar funguje jako křídlo, které navádí proudící vzduch přímo k hlavě. Odvětrání hlavy bych se nebál označit jako výtečné. Poslední informace ke konstrukci se týká hmotnosti, KLS ji deklaruje na samolepce uvnitř číslem 340 gramů, reálná hmotnost je pak výrazně odlišná, 397 gramů.

Velké brýle lze použít

Co rozhodně chválím je kompatibilita s velkými motokrosovými brýlemi. Může ti přijít, že jezdit velké brýlemi je pouze móda, ale má to velké výhody. Ať je to lepší ochrana zraku nebo třeba jiné vnímání rychlosti. Rovná spodní hrana v čelní oblasti se s velkými brýlemi dost rozumí. Pochvalu zaslouží i klips na zátylku, který pásek brýlí drží naprosto spolehlivě.

Rychlé zapínání Fidlock 

Kellys patřilo k jedné z prvních firem, která měla ve svých přilbách systém MIPS. Ochrana proti vlivu rotačních sil při pádech může pomoci ochránit mozek a osobně bych si helmu bez MIPSu nebo obdobného systému již nepořídil. A proto je rozhodně překvapující, že v teto přilbě systém MIPS nenalezneme. To vnímám jednoznačně jako nedostatek. Ale přiznávám, že beru MIPS trochu jako placebo - cítím se s přilbou o fous bezpečněji.
Zjišťoval jsem, proč není MIPS použit a důvod je jednoduchý, Kellys aktuálně vyvíjí svoji vlastní technologii pro zvýšení bezpečnosti a pohodlí. V následující generaci Outrage se s ní již určitě setkáme. 

Naopak pochvalu zaslouží použití zapínací přezky Fidlock, možnost zapnout či rozepnout si přilbu jen jednou rukou je skvělá. Stejně tak i oceňuji i možnost posunu umístění plastového elementu držící stahovací pásek s přezkou. U některých přileb mne pásek pod bradou tlačí do ohryzku, zde je ale možnost vyladění pozice plastíku pod ušima, a problém je vyřešen během pár sekund.  

Výškově nastavitelné stahování

Nechybí ani stahovací systém, obligátní kolečko najdeme tam kde má být. Změna "velikosti" není podél celého obvodu hlavy, ale pouze zadní část. Upínání je uchyceno k vnitřku helmy u spánků.  
Stahovací systém je v zadní části výškově nastavitelný (Kellyus jej označuje jako 3D Fit). Jednoduchým posouváním lze pozici kolečka měnit v několika pozicích.

Velikost přilby, její vnitřní obvod bych možná označil jako trochu větší než výrobcem prezentovaných 55-59 cm u velikosti M-L. Naštěstí je rozsah stažení dostatečný, obvod mé hlavy je 56 cm a co se týče stažení, tak se blížím maximu možného. Pokud se by byla k dispozici menší přilba, určitě bych po ní sáhl. Aktuálně však menší velikost není, na výběr jsou M/L (55-59 cm), L/XL (59-63 cm).

Brýle se pod kšilt nevejdou

Má přilba nějaký nedostatek? Asi jediný problém jsem objevil u kšiltu, ten je sice výškově nastavitelný, ale i v nejvyšší pozici je příliš nízko tak, aby pod něj šly schovat velké brýle. Brýle přečnívají spodní hranu přilby a při jízdě výrazně zavazí ve výhledu. Vzhledem k tomu, že brýle primárně nebyly navrhovány pro velké brýle, nemám problém tuto drobnost Kellysu odpustit. 

Další, spíše individuální výhradu bych měl k výstelkám, součástí balení jsou dvě, jedna tenká a druhá ještě tenší. Použití CoolMaxu vítám, ale ocenil bych jejich větší mohutnost. Vzhledem k absenci vlasů na mé hlavě jsem si musel helmu stahovat o trochu více než jsem zvyklý. Ale věřím, že pokud bych měl kštici jak Sam Hawkings problém by se zřejmě nevyskytl.
Dle informací od Kellys se již na mohutnějších výstelkách pracuje a během krátké doby budou k dispozici.

Za necelé tři tisíce

Outrage je přilba za kterou se Kellys rozhodně stydět nemusí. Ba naopak svými vlastnostmi se vyrovná nejlepším přilbám na trhu. Může jim směle konkurovat vzhledem, konstrukcí, použitím i Fidlocku. A samozřejmě i cenou, ta se pohybuje lehce pod hranicí tří tisíc korun. Škoda jen absence MIPSu či jeho alternativy. S ním by byla přilba vynikající.

Plusy

  • přezka Fidlock
  • výškově nastavitelný kšilt
  • CoolMax výstelky

Minusy

  • slabá tloušťka výstelek
  • absence MIPSu
  • nedostatečný prostor pod kšiltem

 Jezdecké foto: Jara Sijka

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí