reklama

Report: Enduro Trutnov Trails: změna, která se povedla

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Report, vydáno: 27.4.2023

Proč změna? Protože enduro se nejelo na Trutnovských trailech. Protože nepršelo. Protože formát závod byl úplně jiný. Protože, protože, protože... ale od začátku. 

Na českých trailech je již trutnovské enduro takovou otevírací stálicí. Je to první "velký" závod, kde můžeme prověřit svoji techniku i fýzu po zimě. V průběhu let došlo k několika organizačním změnám, jako by banda okolo Trutnov Trails s Janem Reilem a Přemkem Tejchmanem a mnoha dalšími hledali tu ideální stopu. A zdá se, že letos jim to vyšlo. 

  

Sejdeme se na Popílkáči

Celý tento cirkus se odehrává na terasách parkoviště Popílkového jezera. Zde startujeme, dojíždíme do cíle, kempujeme a následně u Krakonoše hodnotíme. Spousta menších či větších skupinek cyklistů posedávajících okolo ohňů nebo pod stanem občerstvení láká k tomu si přisednout a seznámit se. Skvělá sociální interakce. Navíc všechny traily jsou od tohoto místa vzdálené jen pár set metrů.  

Dva dny, nejdříve na oči

Dvoudenní formát, kdy se oba dny závodí v kategoriích junioři, e-bike, hardtail, hobby a elita. Na dva dny kopáči připravili celkem 6 erzet. V sobotu mlaďoši jedou 1., 2. a 4., ostatní 1. - 4. a elita 1. - 5. Kamerový záznam je zakázaný, protože v neděli čeká mlaďochy 1., 2. a 3., ostatní 1. - 5. a elitu 1. - 6. Chápeme? Prostě každý den trochu jiná porce bajkovačky, neděli zopakování si něčeho ze soboty, ale přitom i něco nového. Dobrý nápad.

Vše mělo flow

Elitní skupinka startuje až kolem poledne, kdy junioři mají již odjeto. Ale my máme čas si zajet do Trutnova na brunch. Je to sice kousek dál, ale aspoň máme rozmotaný nohy. Na start první rychlostky to máme čtvrt hoďky. Mr. Coffeeman nás vysílá svým tradičním "je to tvoje, draku". Hlavně se neudělat hned v první zatáčce. Asi nemá smysl popisovat erzety. Když to vezmu souhrnně, tak nás za víkend čekala hromada hrabanky, pohodové kořenky, jezdivé traily, no a i trocha toho šlapání. Ale hlavně nula pastí a pastiček. Místy pořádná motanice mezi stromy, ale žádný zavřený zákruty, vše mělo flow. Nejdelší trojka byla slušná prověrka plicních sklípků. Divím se, že se v cíli nehromadili mrtví kuřáci. 

   

Super závod na začátek sezóny 

Byl to přesně ten typ závodu, který na začátku sezóny chceš mít. Ten typ, který ti srovná hlavu, naučí tě po zimě na válcích se zase dívat daleko před sebe a soustředit se. V sobotu jsme nohama motali asi 20 kilometrů a naklesali přes 700 metrů. V neděli díky 6 erzetám to bylo o šest kiláků delší a nějakých 200 metrů vyšší. Nebo nižší? Takto to nezní jako bůhvíco, ale ty vysmátý a spokojený obličeje v cíli všech etap vypovídaly za vše. Nikdy se nezavděčíš všem, ale asi největší brblání jsem slyšel na hodně moc šlapání. Ale pardon, není zrovna cyklistika o šlapání?!

Počasí vyšlo!

Když po dvou dnech krásnýho počasí a dobrýho ježdění dojíždíme do cíle, začínají padat první kapky. Tak tomu říkám načasování. Top ten to tedy dojíždí do cíle v dešti. Ale možná je to spíš za odměnu než za trest. Aby zchládly jejich horké hlavy. 

A z těchto horkých hlav se na nejvyšší stupně postavili tito a tyto:

1. Jakub Pivnička
2. Vojtěch Klokočka
3. Milan Myšík

1. Fejola Nestlerová
2. Pavla Balíková 
3. Karolina Cierluk

Ostatní výsledky zde 

Jak závod viděl Přemek Tejchman?

Teď už je vše sbaleno, kemp prázdný, mlíko smotané, traily zahrabané, pivo vypité. Čas zeptat se Přemka Tejchmana, jak se akce povedla z pohledu organizátora.

dkey: Letos to bylo úplně jiný - dvoudenní formát ve stylu sobota na oči a neděle to stejný, tzn. už vím, co mne čeká. To byla vaše myšlenka? Jak se osvědčila?

PT: Po loňsku, kdy byl trénink v pátek zakázaný a stejně to většina závodníků nedodržovala, tak mi jeden kamarád vnukl myšlenku dvoudenního závodu půl na půl. Za což mu moc děkuji. Trochu jsem to poladil a vznikl z toho nový koncept závodů. Jeden den na oči a druhý den to stejné plus jednu erzeta navíc. A vypadá to, že to nebyl krok vedle.

dkey: Docela se mi líbilo, že všechny traily byly na jednom kopci, hodně dobře poskládané. Všechny vznikly za účelem TT endura nebo něco je již staršího?

PT: Za mě by ježdění na oči mělo být někde, kde to nikdo nezná; tak, aby na tom byli všichni stejně a ukázali, co v nich je. Všechny traily vznikly jen na závod a v současné době jsou už zahrabané. Je to hrozné to vždy zahrabat a ani si na tom nezajezdit, ale musí to tak být, jinak bychom na závod nedostali povolení. Letos nebylo úplně jednoduché ho získat, a proto bych rád apeloval na všechny a moc je poprosil, aby už po závodních trailech nejezdili, aby mohl pokračovat i příští ročník bez problémů v tomto směru. 

dkey: Budou se na tomto kopci TT tedy rozrůstat?

PT: Kopec má skvělý potenciál a je v těsné blízkosti parkoviště. Rozhodně by to bylo skvělé, kdyby se traily rozrůstaly dál, ale vše je teprve v jednání a uvidí se časem, zda bude nějaká možnost rozšířit TT i na tento kopec k mrtvému jezeru. 

dkey: Na mapách je lokalita označená jako městský les. Opravdu patří městu? Spolupráce s městem je dobrá?

PT: Ano, celý závod se odehrál v městských lesích a my moc děkujeme Lesy Parky Trutnov, že nám umožnily uskutečnit tento víkendový závod. 

dkey: Jaké máš ohlasy na proběhnuvší víkend? Počasí se ti podařilo zajistit, organizace z pohledu závodníka taky vypadala dobře. Jaký byl tvůj pohled jako organizátora?

PT: Musím říct, že mě hodně potěšily kladné ohlasy na nový koncept a tratě. Závodní den je vždycky dost velký metal. Vlastně už celý ten týden předtím je totál hektický a s novým konceptem se to ještě zdvojnásobilo. Ale i když to je dost psychicky i časově náročné, tak jsem rád, že se to vše zvládlo a podle ohlasů, co se ke mě dostaly, se lidem závod líbil a víkend si užili. To mě vždy moc těší a motivuje mě to se v dalších ročnících posouvat dál a vše organizačně dolaďovat. A počasí? Tak to vyšlo na jedničku.

dkey: Ještě mi nedá, abych se nezamyslel nad kategorií e-biků. Chápu, že si to doba žádá, že je to marketingově zajímavé a důležité. Na straně druhé mi přišlo, že na éčkách zde závodily převážně mladší ročníky a staří pardáli se stále drželi analogu. Jaký na to máš pohled ty?

PT: Já proti e-bikům nic nemám. Za mě je to super věc a momentálně čekám, až mi v příštích týdnech dorazí jeden domů a budu se na něm moct občas projet. 

dkey: Když to tak sumasumárum shrneš? Už se můžeme těšit na příští rok? Nebo to bude jinak? Už teď něco víš nebo naznačíš?

PT: V tomto konceptu bychom chtěli pokračovat i v příštím roce, jen bychom chtěli doladit pár drobností. Jestli se vám u nás líbilo, tak by vás ještě mohla zajímat další akce, kterou budeme pořádat a to je Gravel Fest Trutnov Trail, která se uskuteční 5. - 6. 8. Bude to takový menší festiválek na gravelech po okolí TT.

dkey: Na závěr trochu něco osobního - co letos čeká tebe jako závodníka?

PT: Po tom, co jsem si postavil svůj rám mě čeká hlavně spousta testování. Teď jsem na to neměl moc čas kvůli závodům, ale konečně se tomu budu moct zase více věnovat a budeme dolaďovat i závodní stroj ve finální podobě. Závodit budu převážně v ČR, ale nenechám si ujít moji srdcovku Megavalanche ve Francii a jeden svěťák v italském Finale ligure.

dkey: Tak jo, ať se ti daří, ať to jezdí, kolo ať dělá radost a snad příště.

Foto: PhotoIvusha

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Karel 27.4.2023 - 9:28

    tváří se to že to mohla bejt docela fajn akce

  • anonymní uživatel Martin (martin.zenisek (a) gmail.com) 27.4.2023 - 12:55

    Byl jsem, viděl jsem, zažil jsem a móóc se líbilo. Tenhle rok jel junior a příští rok pojedu taky, za 50+.

  • anonymní uživatel Luboš 27.4.2023 - 16:34

    Bylo to fajn

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí