Novinka: Canyon Strive:On - vyzkoušel jsem čistě závodní ebike speciál

Autor: Keli, vydáno: 10.5.2023

Závodní kolo na ebike závody, to je představení Canyon Strive:On jednou větou. Poměrně mladá disciplína je na velikém vzestupu a německý výrobce reaguje čistě závodním speciálem. Jaký je elektrický Strive? A kde má ShapeShifter?

Zaměření stejné jako u bezmotorová verze

Jestli se dá některé kolo z portfolia Canyonu označit jako nejznámější, tak je to jednoznačně model Strive. Nyní přichází jeho varianta s elektrickou dopomocí a se stejným určením a zaměřením - Strive:On.

V čem se vyjma motoru od analogové verze odlišuje? Rozdílů najdeme více. V prvé řadě provedení mullet s menším zadním kolem, zadruhé absence Shapeshifteru. Ten chybí z několika důvodů, všechny se vážou k elektrickému pohonu. Velkokapacitní baterie a motor zabírají prostor v rámu a aby bylo možno do rámu umístit láhev, nezbylo již místo na Shapeshifter. To je jedno z možných vysvětlení. Ale vše samozřejmě souvisí s velikostí motoru a nedostatkem místa pro umístění tlumiče svisle. Takže se přesunul do vodorovné pozice, obdobně jako u ostatních gravity kol Canyon a vzniklo tak i místo na láhev. 

 

Výměna baterie otázkou okamžiku

Závodění na elektrokolech je trochu specifické, obvykle je umožněna výměna baterie po objetí každého z několika okruhů závodu. Každý z okruhů se skládá z několika měřených úseků, ty jsou jak sjezdové, tak výjezdové. Obvykle není možné takový závod objet jen na jednu baterii. Kapacita baterie to nezvládne. Z tohoto důvodu je naprosto zásadní její snadná výměna. Canyon používá standardní baterie Bosch Powertube s kapacitou 625 a 750 Wh, ty jsou zasunuty ze strany od motoru do spodní rámové trubky. Výměna baterie je otázkou několika málo minut. Baterie lze snadno zaměnit, např pokud závodník chce na jeden okruh lehčí kolo použije menší baterii a opačně.

   

Umístění baterie před motorem snižuje těžiště  a to spolu s ostrou geometrii, která je velmi podobná jako u výše zdvihového modelu Torque, tvoří nabroušené kolo. Zajímavostí je výše umístěný střed pro lepší prostupnost terénem, oblast středu chrání speciální chránič, který zároveň slouží i jako kryt vstupu baterie.

Optimalizace odpružení pro emtb

Canyon optimalizoval u Strive:On platformu odpružení Triple Phase Suspension pro maximalizace generování rychlosti ve středu zdvihu a to spolu s vyšší hodnotu anti squatu v oblasti sagu dělá kolo extrémně efektivní na šlapání. Odpružení bylo navrženo pro použití s oběma typy tlumičů, jak vzduchovými, tak pružinovými. Volba je jen na jezdci, podle chuti a typu tratě.

Geometricky nejde Strive:On cokoliv vytknout, hlavový úhel 63,5 stupně k tomu hodně strmá sedlová trubka zajistí odpovídající vlastnosti jak ve sjezdech, tak ve výjezdech. Na ty se Canyon hodně zaměřil, zásadní je pozice jezdce vůči pozici šlapacího středu, a díky tomu možnost kontroly jezdecké pozice v prudkých výjezdech a zabránění zvedání předního kola.

 

Bosch pohon a výhradně v mulletu

Canyon u Strive:On zvolil pohon značky Bosch. K dispozici bude jak v ostré Race, tak i normální Performance Line CX verzi. Jak již bylo zmíněno Strive:On je výhradně v provedení mullet. Záměna zadního kola za 29" není možná z důvodu nastavení Bosch systému.

 

Model Strive:On jsme měli možnost vyzkoušet na tratích v okolí města Scarlino. Jedná se o místo kde se jel první závod E-EWS, ten vyhrál Fabien Barel, který se podílel i na vývoji tohoto kola. A právě Fabien Barel byl i naším průvodcem. Naplánovali jsme měli zhruba dvouhodinový okruh obsahující jak extrémně náročné výjezdy tak sjezdy, něco podobného co závodníci absolvují během jednotlivých kol v rámci závodů elektro endura.
Ač se jednalo jen zhruba o 30 km dlouhý okruh, tak drtivou část výjezdů nebylo možno absolvovat jinak než s maximální dopomocí. To se samozřejmě výrazně projevilo na výdrži baterie, jen málokdo zakončil okruh s více jak 15 procenty kapacity.

 

Kolik přesně zbývá baterie nejde přesně určit. Canyon použil ukazatel Bosch System Controller na horní rámové trubce, který se skládá z několika diod ukazující stav baterie a barevného podsvícení odpovídající zvolenému režimu dopomoci. Ano, na kole nenajdeme žádný displej. A stejně tak ani žádné vodiče u řídítek, k přepínání dopomoci slouží bezdrátové Bluetooth tlačítka Mini Remote. Co víc závodník potřebuje?   

Sedlo maximálně dopředu

Před samotným výjezdem došlo k nastavení kola, kromě tradičního nastavení kokpitu či odpružení jsme věnovali všichni velkou pozornost pozici sedla k zámku sedlovky. Fabien na to dohlídl.
I přesto, že Strive:On má velice postavenou sedlovou trubku je naprosto zásadní mít sedlo nasunuto co nejvíce dopředu. Důvodem je centralizovaná pozice jezdce ve výjezdech a dostatek gripu na předním i zadním kole a také zabrání zvedání předního kola. Dalším důvodem je možnost zapojení více velkých svalových partií při šlapání a jste tak schopni tlačit na pedál větší silou.
Pro jezdce, kteří přicházejí z endura je tato pozice relativně v pohodě, jezdci s kořeny v cross country mají se zvykání si na hodně předsunutou pozici docela problém.

Čas, ten jediný se počítá

Strive:On je kolo určené pro závodění, jo určení vlastně zcela stejné jako jeho klasického soukmenovce bez motoru. To důležité, jediné co se počítá je čas. 
Když to vezmu nejdřív pozice výjezdu, tak je zcela neuvěřitelné hak snadno vyjedete extrémně prudké kopce kolo je velice klidné a nemá tendence se zvedat na zadní. Bavíme se o velice technických výjezdech, kde byste s normálním kolem asi neměli vůbec šanci. V nich to není jen o hrubé síle či dopomocí motoru, ale také hodně o správném výběru stopy. Zásadní parametrem je správná pozice na sedle, jakmile na e-biku jdeš v takovém výjezdu do pedálů, tak skoro vždy jsi bez šance podobný úsek vyjet. 
Strive:On toto všechno velice usnadní a to i verze s klasickým Bosch CX s motorem, závodní verze s Raceovou variantou je ještě o kousíček dál.

   

Tak teprve v oblasti Scarvino na tratích EWS jsem pochopil proč je Strive:On postaven v provedení mullet. Na tratích které jsou prudké a extrémně technicky náročné. Místní specialitou jsou hodně utažené zatáčky do kterých se kolo téměř nevejde. Podobné  záležitosti se obvykle ukrývají v korýtkách ze kterých není možné vyjet, nadjet si a zvětšit poloměr zatáčky. Na takových místech bude devětadvacetiletka na 100% pomalejší.
Spousta podobných utažených vlásenkách se nachází i ve výjezdech a i zde je kratší celková délka kola velkou výhodou. 
Stejně jako klasický Strive, tak i jeho elektrický bratříček exceluje v schopnosti udržovat rychlost, popřípadě ji na sebemenší muldičce za pomoci pumpování získat. Tohle mě neskutečně bavilo a přišlo mi to velmi podobné jako na klasickém Strive bez motoru.  

  

Strive:On v sobě kombinuje zdvih 170 mm vepředu a 160 mm vzadu, hodnoty naprosto dostatečné pro jakoukoliv závodní enduro dráhu. A rozhodně jsem neměl pocit, že bych mi někde chyběl. 

Mullet mi zde dává smysl

Moje zkušenost s koly konfiguraci mullet je taková, že kola jsou pocitově pomalejší. Na náročné velmi prudké a stejně tak i v extrémně zavřených zatáčkách tomu tak ale není. Kolo Strive:On má být čistě závodní speciál, takže ano, pokud se na kolo díváme touto optikou je zvolená konfigurace zcela správná.

Pokud bych závodit v enduru na tratích které jsou součástí seriálu nejvyšší světové série tak bych určitě po Strive:On sáhl, ale pokud se závodit nechystám, bude volba mulletu, minimálně pro mě, zbytečná. Canyon má v nabídce dostatek kol, které nabídnou slušný potenciál i v plně dvacetidevítipalcovém provedení. A pro běžného smrtelníka budou i trochu snadnější na používání a hlavně budou zábavnější i v menší než kosmické rychlosti.

Chce to dobrou fyzičku 

Půlden strávený v sedle Canyon Strive:On byl výživný, fyzická náročnost tratí ebike endura se jen obtížně srovnává s klasickým endurem. Tady rozhodně neplatí, že ebike je pro starý a nemocný. Naopak pro šikovný a silný, takový dokáží potenciál, který v sobě skrývá Strive:On využít a přetavit jej v dobrý závodní výsledek.

Modely, parametry a ceny

K dispozici jsou 3 modely Strive:ON s kapacitou baterie 625 Wh nebo 750 Wh: ekonomický Strive:ON CFR Underdog, zlatá střední cesta Strive:ON CFR a kopie týmové speciálu Strive:ON CFR LTD.

S baterií o kapacitě 750 Wh
Strive:ON Underdog 5 999 Euro
Strive:ON CFR 7 199 Euro
Strive:ON CFR LTD 9 699 Euro
S baterií o kapacitě 625 Wh
Strive:ON Underdog 5 799 Euro
Strive:ON CFR 6 999 Euro
Strive:ON CFR LTD 9 499 Euro
 

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Marek Vodrážka 11.5.2023 - 12:27

    "Canyon má v nabídce dostatek kol, které nabídnou slušný potenciál i v plně dvacetidevítipalcovém provedení." Tak to je nemůžu najít. Všechny e-bikes nad 130mm jsou mullet.

  • anonymní uživatel Ádoš 11.5.2023 - 13:58

    je to těžké čůrat proti větru :( Jůťůbek je plnej promo videí, kde borci na éčkách drtí neskutečnou pilu, články v časopisech a na fórech opepřené akčními fotkami a nakonec vám do toho hodí vidle několik desítek tisíc movitějších důchodců a obtloustlejch plešatejch managerů s cemrem, kteří se na éčkách za hurónského řevu prohánějí na cestičkách, které sjezdař sjede s prstem v zadnici na hardtejlu. Jasně, výjimky existují. Šlachovití sporťáci s betonovejma lejtkama, kteří si éčko koupí pro radost. Nicméně, v porovnání se "starými, nemocnými či línými" jich není mnoho. Díky bohu za to. S Mášou je daleko větší prča, když už je v kurzu "dopomoc". No jo, jenže na mášu si staří, tlustí, nemocní a líní netroufnou, protože by při první příležitosti nastal standardní scénář, kdy kripl na motorce letí do škarpy a dál křečovitě svírá plnej plyn...

    • anonymní uživatel Betonove lejtko 12.5.2023 - 0:46

      prestan knourat adosi, tak ses mel holt lip ucit

    • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 12.5.2023 - 10:35

      Vůbec nechápu tvůj hejt Ádoši? Nebo je to falešný Ádoš? Věřím, že máš stále starou nokii nebo pevnou linku. Pro tebe inovace nejsou. Nech je nám. díky.

      • anonymní uživatel Ádoš 12.5.2023 - 14:09

        2 daywak

        zdravím, pane. Ano, psal jsem to já (konfrontační tón mnohé napoví) Občas takhle pošimrám medvěda po p*deli a čekám na reakce. Někdy bývají k věci, někdy ukřivděné. Servítky s čínskými e-shopy a s propagací e-bikingu v Gravity si ale neberu a jsem tím známý.

        Tvůj názor ti neberu. Je mi jasné, že aby si to nějak v klidu rozdejchal a nezavařil se ti mozek, tak je jednoduší představit si mě s tlačítkovou Nokii, v Prestižkách a s "Ofcí v dechtu", kterou každej večer parkuju na Jižáku v králíkárně. Šel jsem s kůží na trh, musel jsem počítat s negativními reakcemi. Vlastně jsem se na ně i těšil. Vždycky to dopadne stejně. Jsem somrák, co závidí.

        Inu, kdo ví, ví. Kdo neví, podrážděně si představuje hovadiny. Já ti Daywaku inovace neberu, jen jsem v prvním příspěvku napsal, že se proti větru močí tůze blbě, se s tím smiř.

        • anonymní uživatel Ádoš 12.5.2023 - 14:11

          pardon za opakování slov a gramatické chyby. Hodila by se možnost editace. Na mobilu se píše tůze blbě. Příště si to před odesláním přečtu, ať to neni jak text od Zilvára.

          • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 15.5.2023 - 7:22

            V pohodě, tohle je původní Ádoš :)

          • anonymní uživatel Gabosh 15.5.2023 - 8:43

            Asi se povedlo tomu nepravému zablokovat IP adresy.

        • anonymní uživatel šimpanz (šimpanz (a) bananovarepublika.cz) 15.5.2023 - 10:08

          jj souhlas

  • anonymní uživatel 650BRider 15.5.2023 - 17:31

    a najednou jak sedmdvacky brzdí dobře.... ne jak u NSka. Jestli ono to spíš nebylo pláštěma než tím milimetrovým rozdílem styčný plochy.

    • profilová fotka Keli 15.5.2023 000 19:22

      O tom píši kde? Za mě sedmadvacítka brzdí hůře. Bez ohledu na na typ kola, mám srovnání mullet vs klasika, jak u ebike, tak třeba sjezdového kola.

  • anonymní uživatel MarekP 16.5.2023 - 17:12

    Ahoj Keli,
    chtěl bych se zeptat na ten reach (500mm) při velikosti L. Jak jsi ho při své výšce vnímal? Vyhovovala by ti spíše velikost M?

    • profilová fotka Keli 16.5.2023 000 17:21

      První nasednutí a pocit, že bych chtěl o trochu delší kolo. Po pár metrech jsem to přestal vnímat. Nicméně spoustu lidí posadili na menší velikost než jezdí standardně a nestěžovali si. Já bych do menší nešel ani náhodou.

      • anonymní uživatel MarekP 16.5.2023 - 17:23

        Díky za odpověď.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí