Novinka: Canyon Torque:ON aneb zapomeň na lanovku

Autor: Keli, vydáno: 9.5.2023

Letos v dubnu v Massa Marittima v italském Toskánsku pořádal Canyon a velkou prezentační akci pro nová elektrokola a rozhodně bylo na co koukat a co zkoušet. Představili několik zásadních novinek, a některé z nich se dnes podíváme podrobněji. Ano, je docela nezvyklé představit světu hned tři nová kola v jeden den, s tím se často nesetkáme. 
Jednou z novinek je i model Canyon Torque:On, následuje elektrický Strive:On a hardtail Grand Canyon:ON. Kromě konce embarga mají kola něco společného a to elektrickou dopomoc. Zarytý odpůrce elektrokol právě otáčí oči v sloup. Nicméně trend jednoznačný, elektrokola zde jsou a budou, a to mnohem větší míře, ať se nám to líbí nebo ne.

Canyon Torque:ON aneb zapomeň na lanovku

Canyon Torque:ON o co jde? Zjednodušeně, ebike Torque:ON by se dal nazvat jako sjezdové kolo s motorem. Přesně takový byl totiž záměr tvůrců. Součástí vývojového týmu u německé značky je i Fabien Barel a jeho vliv je dost významný. 
Kolo, které nahoru na kopec vyjede snadno a dolů to na něm můžeš bombit jako na sjezdovém Senderu. A zcela vážně, srovnání časů na sjezdové trati přineslo velmi podobné časy, na Torque:ON ztrácíš zhruba jen 2,5 sekundy na 1 min jízdy. Zanedbatelný rozdíl.

Zcela nový karbonový rám

Torque:ON sice nese stejné jméno jako jeho předchůdce, ale tím podobnost v podstatě končí. Dnes představené kolo má zcela nový karbonový rám s hodně nepřehlédnutelným vzhledem. Cílem tvůrců bylo vytvořit rám s maximálně nízkým standoverem a s extrémně nízko umístěným těžištěm. Tomu odpovídá i pozice tlumiče, motoru i baterie. 

 

Kolo disponuje vyjímatelnou baterkou obřích rozměrů, kterou si Canyon sám vyvinul. Na výběr jsou dvě kapacity 720 a 900 Wh. Baterie je zasunuta ze strany motoru do spodní rámové trubky a její výměna je otázkou maximálně jednotek minut. Stačí povolit několik inbusů, vysunout starou, nasunout novou, utáhnout šrouby a je hotovo.

Zajímavostí je nárazník v oblasti šlapacího středu, kromě krytu spodní části rámu a otvoru pro baterii má specifický tvar, který včetně použitého materiálu zajistí, aby se nezakousl do podkladu při případném nárazu. V podstatě jej lze použít jako ližinu.

   

Láhev? Máme!

Nízký rám a malý prostor uvnitř předního rámového trojúhelníku skýtá problém s lahví, nelze totiž použít klasickou. Důvod je nasnadě, nevejde se. Canyon proto upravil horní rámovou trubku a umístil do ní držák na speciální 650 ml láhev. Láhev jistí jistící pásek, který je ale pro většinu smrtelníků zbytečný. Láhev v držáku drží opravdu pevně. 

 

Typický rukopis Canyonu

Torque:ON disponuje klasickým Canyon charakterem odpružení. Ten nabízí počáteční citlivost, velmi slušnou podporu ve středu zdvihu a výrazný nárůst progresivity pro omezení bottom-outů a přitom zůstává aktivní pod brzdou. Odpružení a jeho progresivita je naladěna tak, aby šlo použít jak vzduchový i pružinový tlumič. 

 

175 mm zdvihu a mullet

Kolo sází na tzv. Mullet setup s menším zadním kolem a také kratší zadní stavbou. Když k tomu přidáme 180mm zdvihu na vidlici a 175mm na zadním kole, tak před sebou fakt nemáme enduro kolo. Hlavový úhel 63,5 st. a podobná pozice jezdce jako na mini dh kole. Ano, Torque:ON je mnohem víc sjezdové kolo s motorem než cokoliv jiného.

 

Je to fakt sjezďák

Torque:ON je kolo náročné na fyzičku, můžeš na něm jet opravdu rychle dolů, ale únava nastupuje rychle. Především horní část trupu, core dostává pořádně zabrat. Zde se přímo nabízí se srovnání sjezdové kolo vs. Enduro. Torque:ON jako malý sjezďák opravdu není univerzální kolo. To poznáš okamžitě. Jak? Tím jak se dokáže popasovat s terénem, tam, kde na jiném kole bys musel zpomalit, na Torque si ještě přišlápneš. V mírném terénu není doma, jakmile se sklon změní, začne to odsýpat, to je místo, kde se cítí jako ryba ve vodě. Čím ostřejší terén, tím lépe. Na flow tratích bude ztrácet. 
Typické enduro je na rozdíl od něj kompromisem sjezdových vlastností i slušného stoupání ve výjezdech. Při vývoji Torque:ON se řešila primárně cesta dolů, ta má maximální důležitost. Nahoru tě vytáhne motor, No shuttle necessary, vývozu netřeba. Samozřejmě tento přístup se projevuje na dojezdu kola, ale s 900 Wh baterií na kopec vyjedeš tolikrát, že to vlastně asi ani řešit nebudeš.

 

Jaký terén je Torque:ON optimální? Bikepark či DH dráha, za mě je Torque:ON kolo na kterým chceš jezdit výhradně s integrální helmou. Není to prostě běžné kolo, které si vezmeš na ježdění okolo komína. Ledaže bys měl okolo komína postavený bikepark. Je to skutečně sjezdově freeridový nebo bikeparkový speciál, který využiješ především na takových místech. Jedno kolo na vše? Ani náhodou. Geometrie kola je docela agresivní, dlouhý reach nabízí dostatek prostoru nad rámem. Osobně to tak mám rád. Stejně tak i tuhost kola, jako relativně těžký jezdec jsem necítil jakoukoliv flexi. Nikde!

Při letmém seznámením s kolem jsem našel slabinu, použité pláště Maxxis jen s Exo+ ochranou rozhodně ideální na těžké kolo do tvrdého terénu nejsou. Obávám se, že ani vložky do plášťů při ostré jízdě ráfky ochránit nedokáží. 

 

Měl jsem možnost den na Torque:ON jezdit v  a bohužel podmínky byly tristní, celonoční a víceméně i celodenní déšť spolu s extrémním blátem nedovolili využít potenciál kola. A popravdě musím říct, že v Massa Marittima v místním bikeparku na kopci Monte Arsenti jsme ani nebyli schopni najít trail, který by vyžadoval kolo s takovým potenciálem. Mírně řečeno Canyon Torque:On je overkill na jakýkoliv enduro trail.

Jízda na něm se velmi podobá jízdě na Senderovi. Pokud jsi doma na sjezdovém kole, tak přesednutí na Torque:ON pro tebe nebude žádný problém a nebude třeba dlouhého zvykání. Vyšší hmotnost oproti běžnému kolu má i své výhody, stabilita kola v rychlosti je neskutečná. Samozřejmě, masu materiálu poznáš především při brzdění, za mne se jedná asi o největší rozdíl oproti DH kolu. Takže ano, věřím, že na některých tratích se Torque:ON vyrovná klasickému sjezdovému kolu.
Na prozkoumání potenciálu kola takového kola to chce více času a jsem proto rád, že jsme s Canyonem domluvili na delším testu v lepších podmínkách. Tohle kolo si to jistě zaslouží. Dost se na něj těším.

Tři modely

Vlajková loď Torque:ON CF Roczen vznikla ve spolupráci s legendárním motokrosovým závodníkem Kenem Roczenem. Kolo je v barevném provedení Roczen 94 a je vybaveno vidlicí RockShox Zeb Ultimate, pružinovým tlumičem Superdeluxe Coil Ultimate, bezdrátovou přehazovačkou SRAM XO1 AXS a sedlovkou RockShox AXS Reverb. Při vývoji tohoto modelu Canyon spolupracoval s Roczenem, ten poté změnil sponzora a změna barevné kombinace ve výrobě již nebyla možná. Barel k tomu dává "We ask Suzuki to change to red."

K modelu Torque:ON CF Roczen se připojují další dva modely. Model Torque:ON CF 8 obsahuje sadu Shimano SLX spojenou s odpružením Fox Performance a model Torque:ON CF 9 je postaven na sadě Shimano XT a odpružení Fox Factory. Všechna kola v nové řadě mají shodný karbonový rám a motor Shimano EP8.

Specifikace a modely

 

Ceny

Torque ON CF 8 5,999 Euro (720 Wh) 6,399 Euro (900 Wh)
Torque ON CF 9 7,499 Euro 7,899 Euro
Torque ON CF Roczen  8,999 Euro 9,399 Euro

Kompletní řadu Torque:ON CF bude možné objednat v úterý 9. května 2023 na webu canyon.com.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí