Novinka: Canyon Neuron:On - oproti předchůdci má od dvě kila míň a ostřejší trailovou geometrii

Autor: Keli, vydáno: 13.6.2023

Nová generace trailového elektrokola Canyon Neuron:On je zde. Oproti svému předchůdci je mnohem lehčí, nová verze totiž doznala silnou odtučňovací kúru. Další změnou je materiál rámu, nový Neuron:On je karbonový a má výrazně upravenou geometrii. A novinkou je také použití motoru Bosch. 

Podoba zůstává, přesto jsou změny výrazné

Na první pohled jsou si obě generace velmi podobné, ale rozdílů je tolik, že nový Neuron:On je v podstatě zcela nové kolo.
Hlavní rozdíly: karbonový rám, pohon Bosch CX Smart System, baterie s větší kapacitou, o 10 mm vyšší zdvih, ostřejší geometrie. Co zůstává, je zaměření na trailové ježdění a také velká 29palcová kola ve všech velikostech.

 

Pod 23 kg i s velkou baterií

Použití nového materiál a designu rámu zajistilo, že kolo působí elegantně a lehce. V reálu, překvapí především tvar spodní rámové trubky. Uvnitř ní nalezneme baterii s kapacitou 750 Wh (nebo 625 Wh). Baterie je pevná nevyjímatelná, pro její případnou výměnu či vyjmutí z rámu je nutná demontáž motoru. Důvod je nasnadě, baterie napevno umístěná do rámu ušetří hmotnost.

Ano, tvůrci se na hmotnost dost zaměřili. Výsledkem jejich práce jsou ušetřené dva kilogramy oproti minulé verzi, aktuální Neuron:On snadno pokoří 23 kg hranici, 22,6 kg v případě Neuron:ON CF 8.

    

Menší bratr Spectralu

Modely Neuron:On a Spectral:On jsou si docela podobná, nicméně ďábel je ukryt v detailu. Rozdíly jsou jak použité motory, tak použití mullet verze kol u Spectralu, tak trochu jiné naladění odpružení. Neuron:On je na jezdce mnohem hodnější kolo, zadní stavba je více lineární s menší progresivitou na konci zdvihu. 

Pro koho je? Spectral je pro většího střelce, Neuron naopak pro pohodového trailového jezdce.

Den v sedle

Na Neuron:On jsem měl možnost strávit jeden celý den v oblasti Massa Marittima. Objeli jsme poměrně dlouhou vyjížďku s rozmanitými traily a nevynechali ani trať tamním bikeparku.

Prvotní dojmy z kola vlastně dominovaly celému dni, Neuron:On je neuvěřitelně živé, zábavné a pohodlné kolo. Pocitově je také velice lehké, ať už během jízdy a nebo i jen při manipulaci s kolem. Vlastně nikdy  jsem neměl pocit, že jsem na elektro kole. Samozřejmě vyjma výjezdů, protože i nejnižší dopomoc je s lehkým kolem dobře cítit.

Odpružení je naladěno příjemně měkce. Kolo ochotně využívá celý zdvih, ale přitom citlivě narůstá progresivita, tak aby kolo nechodilo do dorazu na dopadech skoků či dropů. Drobné nerovnosti odpružení snadno absorbuje a jízda je tak velmi klidná a pohodlná. Agresivní jízdě sice podobné odladění úplně nesvědčí, ale Neuron:On míří spíš na trailové požitkáře než hrotiče.

Ano, chválím použití Bosch Performance Line CX pohonu s nejnovějším Smart systémem, dostatečně výkonný motor s velmi přirozeným průběhem točivého momentu nabídne kvalitní stoupací schopnosti. Těm navíc napomáhá i dobré rozložení hmotnosti v předozadní ose a příjemná jezdecká pozice.
Když už jsme u Bosche, tak karbonové verze budou osazeny Bosch ConnectModule, bike alarmem s GPS sledováním, zloději to tak budou mít zase o fous těžší.

    

Zároveň v sobě Neuron spojuje i dvě poměrně odlišné vlastnosti, stabilitu a zároveň extrémně hravost. Ukrývá v sobě také obří sjezdový potenciál, přestože disponuje jen 140 mm zdvihu, tak zvládne mnohem víc, než by sis mohl myslet. Jediným limitem jsou asi pláště. Jich jezdí vzorek a minimální vyztužení bočnice mělo pozitivní vliv na hmotnost, ale odolnost trochu utrpěla. Defekt je jen otázkou času. 

Co to hlučí?

Neuron on je příjemné kolo, které je však za jízdy dost hlučné. Důvodem je klepání řetězu o řetězovou vzpěru zadní stavby. Vzdálenost řetězu od řetězové vzpěry, bez ohledu na zařazený převod. se dá označit jako téměř minimální a přestože rám disponuje gumovou ochranou, tak bouchání se ozývá téměř neustále. Zvuky navíc ještě zvýrazní karbonový rám a během jízdy zvuky působí opravdu rušivě. Bude to asi otázkou zvyku, ale začátku to určitě překvapí.

Prototyp se od konečného Neuronu:ON velmi liší

Kromě úspory hmotnosti se výrobce zaměřil i na důkladnou revizi geometrie. Pro reálné vyzkoušení geometrických změn Canyon vytvořil prototyp, který pracovně pojmenovali Frankenstein. Rám využívá pomocí 3D tisku z hliníkového prášku vytvořených mufen v kombinaci s karbonovými trubkami. Ač na první pohled příliš důvěryhodně nepůsobí, jedná se o plně funkční rám.

Tři karbony a jeden hliník

Neuron bude k dispozici na třech karbonových rámech a jednom hliníkovém. Ten jediný bude používat motor Shimano EP 6, všechny ostatní Bosch Performance Line CX. Cena u karbonových variant začíná na 4,799 Euro. Další informace o modelech Neuron:ON naleznete na webu Canyon.com

    

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Straw 13.6.2023 - 20:00

    Co je to za massabob slovosled: "použití Bosch motoru". Snad použití motoru Bosch, ne? Tohle by snad normálnímu člověku přes hubu ani v hospodě nevyšlo, ale internet snese všecko. "baterie s většími kapacitou" mě dorazila, dál nečtu. To je snad brigáda od nějakýho redaktora z MTBS toto.

    • profilová fotka Keli 14.6.2023 000 7:23

      Píšu jak mluvím, to platí o Bosch motoru. Druhé zmíněné je samozřejmě překlep. Díky za upozornění.

      • anonymní uživatel LS 10.7.2023 - 9:51

        Ale je od Vás pěkné, že jste nakonec opravil obojí.
        :-)

    • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 14.6.2023 - 9:27

      Ať ti nepraskne žilka. Učitel češtiny tvl.

    • anonymní uživatel Radek 14.6.2023 - 10:37

      Mít takové starosti, to bych si taky přál.

    • anonymní uživatel PTBack 14.6.2023 - 15:43

      Nepochopils, že bez téhle dolekop specific češtiny by to už takové nebylo už tu.

    • anonymní uživatel MD 15.6.2023 - 9:21

      Ty musíš mít hrozně nudný život, že řešíš takové věci.

    • anonymní uživatel Pavel Tichý (fazoletka (a) gmail.com) 15.6.2023 - 12:59

      Ty kráso... Nemáš fakt jiné starosti, než kontrolovat někomu slovosled a ještě s tím pak exhibovat v diskuzi?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí