Test: Norco Sight C2 Sram - allmountain stroj s uhrančivým pohledem

Autor: Dan Klimeš, vydáno: 7.11.2023

Když nechceš nebo nemůžeš do Kanady ty, tak musí Kanada k tobě. A v našich podmínkách jednou z možností, jak toho docílit, je osedlat jeden z modelů kanadské bikové značky NORCO - značky, která z drsného kraje Britské Kolumbie produkuje kola do celého světa již téměř 60 let. Její vlajkovou lodí je bezesporu Range, který si můžete pořídit v elektro provedení nebo v klasice. Já však sáhl o patro níž, po univerzálnějším - allmountain stroji Norco Sight C2 Sram.

  

Celokarbonový rám na 29" kolech, na Sramu a RockShoxu. Zdvih 160 mm vpředu mu zajistí RockShox Lyrik Ultimate a 150 mm vzadu RockShox Super Deluxe Ultimate DH. Protože mi kolo bude v garáži parkovat trochu déle, byl zde prostor pro osobní tuning. Ani ne tak z důvodů, že by originální osazení bylo špatné, ale spíše protože mám některé komponenty vyzkoušené, oblíbené a taky se mi líbí čistý, jednoduchý kokpit. Proto jsem přehazovačku GX nahradil elektrickou X01, 170 mm dlouhou (velikost rámu M) lankem ovládanou sedlovku za bezdrátový Reverb AXS, set výpletů ráfky Stan´s Flow/náboje Race Face Trace/pláště Maxxis za moje oblíbené karbonové Quai s Vittoria Mazza. Původní 4pístkové brzdy Code RSC nahradily opět Sram, ale v provedení Stealth, což byla pouze estetická záležitost k dosažení vizuální dokonalosti. Drobnou vadou na kráse jsou starší karbonová řídítka Renthal, která mají již něco za sebou, ale sedí mi, tak jsem si je dal i na toto kolo společně s velmi krátkým představcem. Na kolo ještě putoval čirý lesklý ochranný celopolep od ochranakola.cz.

Po všech těchto úpravách, s pumpičkou, košíkem a pedály jsem se dostal na váhu okolo 15,5 kila. Posouzení, zda je to moc nebo málo nechám na každém z vás. Nejsem gramař a ani provedený tuning nesměřoval k váhové úspoře.

Kolo jsem takto zkompletoval téměř až ke konci sezóny, tak pár projížděk okolo komína, vyzkoušet chování Norca na pumptracku a hurá s ním do beskydského terénu. S laděním kokpitu si ještě hraju, proto jsem ještě nezaříznul krk na požadovanou délku. Hlavová trubka je 100 mm vysoká, tak těch 50 milimetrů podložek pod představcem vypadá trochu jako pěst na oko. Ale jsem rád, že výrobce nechal dostatečný prostor k hledání ideálu. Testovací pumptrack projíždím rozhodně lehčeji než kdykoliv předtím. Pocitově je kolo kratší - hlavu mám více na představcem, přestože sedím příjemně vzpřímeně a šlapu pod sebe. Úhel sedlové trubky 77,3°, úhel vidlice 64°, reach 455 mm a délka zadní stavby 435 mm, takže léty osvědčené hodnoty, které z Norco Sight dělají příjemného univerzála. Ono taky dle doporučení výrobce na mých 174 centimetrů výšky je velikost M hraniční, respektive se již pohybuji kousek v pásmu velikosti L. Velikosti se mírně překrývají. Trochu mne zaráží, že při své výšce mám sedlovku téměř celou zasunutou. Z toho se dá usoudit, že cyklista menšího vzrůstu, pro kterého je bike doporučen (163 - 174 cm) by s délkou sedlovky mohl mít problém. Ale já chtěl kolo hravé, což mi rozvor 1222 milimetrů zaručuje. Měl bych zmínit, že zmíněné hodnoty jsou pro Norco Sight s 29" koly. Ještě můžete vybírat z verze s koly 27,5" a to kupodivu ve všech velikostech S - XL. Dost psaní o technice, jedem do terénu.

Do terénu se ale nejdřív musím dostat a to trochu bolí. Asfaltové přejezdy nejsou úplně oblíbeným terénem. Ale nutno říci, že toto bude nejspíš u každého jezdce individuální. Nejen psychický pocit ve stoupání, ale i fyzička bude hrát velkou roli. A pak zde máme samozřejmě faktor pneumatiky a vlastně celé výplety. Mnou nahozená kola nejsou v žádném případě nejlehčí, ale za to dostatečně odolná. Jakmile však kola najedou na šotolinu, ucítí náznak terénu a pocit je výrazně lepší. A jakmile se kopec srovná nebo i otočí dolů, začíná se Sight vrtět blahem.

No ono to vrtění trochu pramení z mého kratšího představce. Původně nasazený 40 mm dlouhý jsem nahradil 35. Kvůli tomu chtějí řídítka na rovinkách a dlouhých zatáčkách více krotit, ale na straně druhé je to v terénu přesně naopak. A to je to místo, kde jsem doma. Mohl bych se zde rozepsat, jak to kolo jede, jak sjede to a to a že nic na něm není problém. A nejspíš by to byla pravda, protože když porovnám svoje časy z podzimního Blindura s loňskými, a taky když se srovnám s kamarády, se kterými se už roky naháníme, tak zde posun je. A posun k rychlejšímu. Někdy až tak moc, že se do některých zatáček zapomínám vlézt a zbytečně ztrácím. Ale je to jen mojí hlavou. To kolo nemá problém. Nemá ho na surových hrabankových a kořenových trailech. Ale nemělo problém ani na relativně vyhlazených trailech Bratislavského endura. Ochotně se proplete nástrahami lesa, rockgardeny ho nerozhodí, nemá problém sjet ani přeskočit cokoliv. Jediným omezovačem bude vaše hlava a hypotéka, kterou si vezete v batohu. Stále je to kolo, které neodvede práci za vás, ale bude ochotně poslouchat vaše navigační pokyny.

   

I když to není bajk, který by do světa volal "dejte si na mne bacha, já jsem NĚKDO", jako to dělá jeho výše uvedený příbuzný, ale jeho krása je v již zmíněné univerzálnosti. Už se těším, až kolo na jaře vezmu do nějakého ryzího bikeparku a vyzkoušíme si nějaké hopsání. I s takovýmto kolem se dá vyrazit na bikepacking, což jsem si vyzkoušel. Přejezd části Jeseníků od pramene Moravice až do Ostravy byl dobrou zkouškou. Jediný problém byl s občasným škrtáním zadního kola o podsedlovou brašnu. Zamykání tlumiče v těchto případech chybí. Neustálé pohupování je někdy více, někdy méně citelné. Hodně záleží na stylu šlapání. A rozhodně nezáleží na tom, jak je kolo naložené.

Chcete nějakou vadu na kráse? Máte ji mít, i když si budete myslet, že takovou blbost jsem hledal fakt dlouho. Nehledal! Šroubky na krytkách vedení hadic zrezavěly ihned po prvním mytí. To jako vážně, tam dali takový šunty, co vypadají, jako favorit vytažený ze zatuchlého sklepa?! Když už jsem ale u těch krytek, tak dvě se nachází kousek za hlavou, každá na jedné straně. Klasika. Další pak je z vnitřní strany spodní rámové trubky, díky které se protažení hadic brzd nebo případně bowdenu sedlovky nebude problém. Navíc na spodní straně téže trubky je takový plastový fufan alias bazmek alias fičura, kterou se protáhne zip-páska a klepání hadic a bowdenů v rámu odzvonil zvonec. Chytré relativně jednoduché řešení. Stačí jen udělat otvor do rámu, což samo o sobě může být problematické a taky toto místo není vodě- a bordelu-těsné. Ale netrestejme kanadské inženýry dopředu.

 

Za co je ale pochválit můžeme jsou dvě nalepené silné ochranné gumy zespodu chránící rám před odlétávajícím kamením. Navíc rám je udělán tak, že ani protočení řídítek rám nepoškodí.

Co Norcu chybí, je takový ten wau efekt. Jistě by bylo příjemné vidět, že se za "mým" kolem ostatní bajkeři otočí. Ale beru to tak, že to kolo bude stále stejně pěkné, že se hned tak neokouká a díky ochrannému polepu ani nepodře. Když už jsme u toho, tak jsem nechal fólií ochránit jak samotný rám, tak i vidlici a kliky. Hlavně z důvodu častého transportu na nosiči s ostatními koly, kde o vznik škrábanců není nouze.

V názvu testu jsem zmínil uhrančivý pohled. Sight je v překladu pohled. Jestli je uhrančivý, záleží na preferencích každého cyklisty. Každopádně je to pohled, který se rozhodně hned tak neomrzí. Navíc, když se dá aktuálně pořídit s celkem výraznou slevou např. v Moje Kolo.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel dam ex je bl b 8.11.2023 - 15:48

    Na tom kole jezdi ten srbskej blbecek co emigroval do cr. Myslim ze se jmenuje jak ten hulic z jamajky!

    • anonymní uživatel Karel 8.11.2023 - 16:34

      Ještě taky Matt Macduff ten to snad trochu vyrovnává

    • anonymní uživatel Tony 8.11.2023 - 20:52

      Tak ty ses fakt mental. Umis velky h… a jen kecy

  • profilová fotka Marek Vodrážka 8.11.2023 - 16:22

    Dal jsem si tyhle gumy na Scott Ransom a zpomalení ve výjezdech je pocitově velký. Předtím jsem tam měl stock Assegai / Dissector. Ty gumy lepí tolik, že nějakej vliv kola na výslednou rychlost je už zanedbatelnej.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí