Test: Whyte S-150 S - od trailu až po enduro

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 12.3.2019

Na trhu je spoustu dovozců značek, kteří prodávají od počítače, kola jsou pro ně jen čísla v excelové tabulce. A pak jsou zde i jiní, kteří bajky skutečně žijí, rozumí jim, jezdí na nich a koly se baví. Do této kategorie rozhodně patří i dovozci kol značky Whyte. Kola Whyte do ČR a na Slovensko dováží společnost Made for Trails. Kromě bike byznysu podporují i traily, například zisk z prodejů uskutečněných během Black Friday posílají na rozvoj trailů.

Číslovka v názvu kola S-150 S je dle označení používaného na všech kolech Whyte velikost zadního zdvihu a u tohoto kola vlastně i předního. Abych rozklíčoval název celý, tak písmeno S za číslem je zkratkou z Switchable – měnitelný – tento Whyte umožňuje použít jak velká 29", tak menší 650b+ (27,5+) kola. Já zkoušel pouze devětadvacítkou variantu, protože pluska nerad.

Geometrie je whytovská. Obecně platí, že Whyte je hodně radikální co se geometrie týče. Kola jsou velmi dlouhá, především přední rámový trojúhelník a hodnota reach. A ani zde u S-150 tomu není jinak. Další specifikum Whyte je velmi nízko umístěný šlapací střed a poměrně vysoký stack, řídítka jsou proto dost vysoko.

Whyte je celkově posunutý, model S-150 sami označují jako trailové kolo. Přičemž jen zběžný pohled na tabulku s čísly ti prozradí, že podobná kola u jiných značek najdeš o kategorii dál, v enduru. Ale zase na druhou stranu, aspoň já ten pocit měl, když jsem se podíval na kolo, viděl jsem v něm trailbike. Příčinou jsou zřejmě hubené pláště.

S-150 je základním modelem, osazení je ekonomické a kompletně v režii Sramu (pohon + brzdy) a doplňky s vlastním brandem Whyte. vidlice Rock Shox Revelation RC ani tlumič Deluxe RT tě svojí funkcí na zadek neposadí, ale na tomto kole fungovali obstojně. Především Revelation s vyměněnou vazelínou za Sram Butter chodil asi nejlépe ze všech Revelationů, které jsem kdy jel. Komponentová skladba je příjemná, k žádnému prvku nejde mít zásadní výtku, vše funguje bezproblémově.

První nasednutí na kolo mne překvapil vysoko umístěný kokpit, posed na kole je příjemně vzpřímený, skoro až nesportovně vzpřímený. Skoro jako když jedeš na trekingovém kole, vysoko řídítka jsou výhodou pokud jezdíš hodně z kopce, prudké sjezdy si budeš užívat. Všude jinde tě budou trochu bude limitovat. A to jsem měl představec v nejnižší možné pozici, bez jakýchkoliv dalších přidaných podložek. Kombinace vysoké hlavové trubky, vysokého hlavového složení a mohutného stacku rozhodně není můj šálek kávy. No ale zvykneš si.

Stejně tak si zvykneš na velmi nízko umístěný šlapací střed. Ten je v opravdu extrémně nízko a škrtání klikama o podklad se nevyhneš. A to jsou na kole namontovány 170mm dlouhé kliky. Proč je střed tak nízko? Může za to primárně geometrie a druhotně i osazené pláště. Ty jsou jak jsem již výše zmínil hubené, dva trojka Maxxis Minion vepředu a 2,25" Crossmark 2 vzadu, jejich výška je malá a díky tomu jsou i kliky níže. Na příští rok kolo dostane macatější pláště a částečně se tak problém eliminuje. Nicméně nízko umístěný střed řešíš jen při šlapání do kopce a po rovině, tam s ním můžeš mít problém a to skoro pořád. Jakmile se kopec zlomí, je nízko posazený střed rozhodně výhodou – dostaneš tak těžiště níže a ovládání kola je snadnější.

A když už jsem u ovládání kola, tak Whyte vyžaduje newschool jezdeckou techniku, musíš s váhou pěkně dopředu. Díky dlouhému rámu to jde snadno, místa je všude dost. Jakmile dáš zadek za sedlo, odlehčíš předek, tak s tím na Whyte neuspěješ, kolo ti přestane zatáčet – samozřejmě vyjma extra prudkých úseků.

Výhoda devětadvacítek je větší stabilita v rychlosti a znatelně lepší přilnavost plášťů s podkladem, nevýhodou je trochu horší agilita, ochota zatáčet. Toto platí i u Whyte. Dlouhý rozvor, slušně položená vidlice a prodloužená zadní stavba ti sice neumožní řezat zavřené zatáčky jak řezník v masně, ale jakmile se trail narovná, tak výhody velkých kol převáží. Nicméně na devětadvacítku zadní stavba není nijak extrémně dlouhá, spíše bych ji řadil do průměru. Ovladatelnost bych označil jako průměrnou, zato stabilitu nadprůměrnou, jakmile se kolo rozjede do rychlosti je klidné, čitelné a jen tak něco ho nepřekvapí. I přesto, že zdvih je „jen“ 150mm, v kalupu a v rozbitém terénu netrpíš nedostatkem zdvihu. Tady jsou vidět ty endurové geny.

Systém odpružení použitý na kolech Whyte – čtyřčep – rozhodně není imunní na vliv šlapání. Přeloženo do češtiny, při šlapání se kolo houpe. Páčka pomalé komprese alias lockout na tlumič je dobře po ruce, takže před každým výjezdem do kopce nezbývá než zašátrat rukou pod horní rámovou trubkou. I přesto, že tlumiče od RockShoxu jsou v odezvě tupější, tak na Whyte díky přepákování je zadní stavba slušně citlivá. Systém má být naladěn tak, že tlumič lze vyměnit za pružinový, nicméně pocitově bych ocenil více progresivity od přepákování. Je třeba pečlivě volit sag, s 30% sagu budeš neustále v dorazu, takže méně, já skončil s hodnotou lehce na 20%. Citlivost byla menší, ale dalo se i při otevřeném tlumiči šlapat a výše zmíněné pohupování bylo v „normě“, s vyšší hodnotou sagu bylo pro mne takové pohupování neakceptovatelné.

Rám je poměrně masivní, všechny čepy slušně nadimenzované a to i ty v přepáce, tak je relativně široká a často se potkala s mým kolenem, vybírala naschvál si záměrně místa, kde chrániče nemají pěnu. Takže skoro každou odklopenou zatáčku jsem měl blízké a bolestivé setkání vnějšího kolena s přepákováním.

Kde S-150 líbí nejvíce jsou spíše otevřenější rychlé dráhy, vzal jsem jej na první jízdu na velmi technické tratě spíše až trialového ražení a tam se Whyte příliš nelíbilo, neustálé škrtání klik jízdu komplikovalo. I v místech, kde si říkáš, že to bude v poho, najednou škráb, škráb. Je třeba na to neustále myslet. Na jiných trailech, rychlejších, kde nebylo třeba tolik šlapání či přišlapávání tento problém nebyl až tak výrazný.
Pro ostřejší, endurové, ježdění nebo v mokru je výraznou slabinou zadní plášť, volba XC modelu není úplně optimální. Plášť se sice dobře odvaluje a jede, ale to je asi tak vše pozitivního, co k němu lze říct.

Whyte S-150tku vydává za univerzální kolo a já s nimi musím souhlasit. V tomto osazení s užšími plášti má blízko k trailbiku, kolu na kterém budeš hltat kilometry na trailech. Pokud ale vyměníš pláště za hrubější, tak najednou budeš mít před sebou ostré enduro. Jedno kolo pro vše? Ano, dokážu si to představit.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pepa 12.3.2019 v 8:38

    Konečně pořádný fotky

  • anonymní uživatel Tomáš (pesoun25 (a) gmail.com) 12.3.2019 v 17:59

    Zdar Keli,
    jak ti sedlo kolo velikostně a kolik měříš centimetrů? Já mám objednáno Whyte 905 v XL ... měřím 189cm. Možná by bylo fajn uvádět proporce testovacích jezdců a nějaké shrnutí, jak velikostně testované kolo sedlo. Je to pak dobrý feedback pro lidi jako já, co vybírají kolo na základě testů DK :)

  • profilová fotka Keli 12.3.2019 v 22:18

    Tomáš: měřím 185cm a velikostně mi kolo sedělo výborně.

  • anonymní uživatel Mates (mates2502 (a) gmail.com) 13.3.2019 v 7:10

    Tomáš: Jsem zvědav jestli Ti Keli vrátí peníze, když si vybereš kolo na základě jeho testu a nebude Ti sedět.... :o))))) OMG

  • anonymní uživatel Tomáš (pesoun25 (a) gmail.com) 13.3.2019 v 16:43

    Mates: O tom nikdo nemluví, ale bylo by dobré vědět velikost kola, výšku jezdce a nějaké shrnutí ohledně velikosti, ať se má člověk od čeho odpíchnout...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí