Test: Process 153 CR/DL 29 - skvělá kombinace velkých kol a nepřekonatelné obratnosti

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 7.10.2019

Devětadvacítkový enduro bike od Kony už brázdí enduro tratě a traily skoro rok a my se konečně dostali k testu nejvýše osazené karbonové verze.

Za dlouhým názvem Process 153 CR/DL 29 se skrývá všechno co potřebujete o tomhle kole vědet. Karbonový stroj se 153mm zdvihu, na devětadvacítkách a ve výbavě DL – Dee Lux. DL znamená nejvyšší úroveň všeho – podvozku, brzd, kol, pohonu. Odpružení nabízí RockShox – Lyrik RC2 s nastavením pomalé i rychlé komprese, tlumič Super Deluxe RCT se zamykáním i pomalou kompresí. Zabrzdí vás nejvyšší brzdy Code RSC na 200mm koutoučích, kola jsou WTB KOM s 29mm šířky zapletené na nábojích Sram obuté v Minionech 2,5 palců. Pohon samozřejmě Sram Eagle, komplet X01. A pod zadkem se pohybuje 150mm Reverb, v ruce pak sedí kokpit Kona.

Tohle všechno je pak navěšené na karbonovém rámu s poměrně odvážnou geometrií. Ale velmi opačně odvážnou, než jsme v dnešní době zvyklí. Reach 450mm v Mku je relativně delší, nicméně hlavový úhel 66° a extrémně krátká, 425mm zadní stavba jsou spíše konzervativnější rozměry. Naopak sedlový úhel 76° je zase poměrně postavená sedlovka. Odpružení funguje na principu přepákovaného jednočepu, který je podle výrobce naladěný velmi progresivně pro použití s moderními vysoko objemovými vzduchovými tlumiči, případně pro použití s pružinou.

Jak se tohle všechno chová na trailu? Teda, než se dostanete na trail, musíte se tam nějak dopravit. A od první chvíle dává tahle Kona najevo, v čem je silná. I přes relativně vyšší zdvih Process prostě fantasticky jede. Jakože naprosto ohromujícím způsobem jede. Díky postavené sedlovce a příjemné pozici řídítek se na Koně dobře a pohodlně sedí, přitom vás ale pořád nutí šlapat a jet rychle. Tohle není kolo na flákání. I do prudkého kopce vyšlápnete snadno, sedíte vzpřímeně a šlapete pod sebe. S Eaglem v téhle pozici vydupete všude.

A když se takhle vyhoupnete na začátek trailu a začnete jet z kopce…

Tak, a teď se omlouvám za tohle klišé, opravdu zapomenete, že jedete na devětadváce. Velmi krátká zadní stavba a poměrně krátký rozvor a relativně postavená hlava. A vlastně i progresivní zadní stavba. Tohle všechno dohromady dává extrémně zábavné a extrémně obratné kolo. Do vzduchu ho dostanete už jenom náznakem bunny hopu a zatáčky… ty v*le zatáčky. Krátká a tuhá zadní stavba vám dovolí regulérně si „pohazovat“ zadním kolem pod sebou a nacpat je i do poměrně zavřených zatáček. Jenom u dvou kol se mi zatím stalo, že jsem absolutně necítil nevýhody devětadvacítek, tahle Kona a Pivot Firebird 29. Ale u Kony je díky postavenějšímu úhlu hlavovky pocit obrovské obratnosti ještě umocněný.
Zadní stavba je mimo progresivity i skvěle naladěná na šlapání ve stoje. Kombinace efektivního šlapání a obratnosti v zátáčkách vedou k jednoduchému scénáři. Do každé klopky o „odklopky“ se nacpete a okamžitě začnete dupat, na což kolo reaguje raketovým zrychlením. Tady se hodí pochválit i rozumná výška středu, kolo je stabilní ale pedály o zem rozhodně nechytám. I díky tomu, že se Kona prostě při šlapání nepohupuje. Prostě rychlý kolo. Na šlapavých závodních trailech kde je nutná častá změna rytmu a rychlosti je tohle kolo král. A stejně tak na rovinatých flowtrailech, kde se dá skákat z boule do boule a rvát to do klopek.

Pokud nalítnete na sjezdovou trať, projeví se ale samozřejmě negativa relativně krátkého a postaveného kola. A tužší a progresivní zadní stavby. V opravdu prudkém a těžkém terénu není Process až tak stabilní a docela s vámi drncá, minimálně je tomu tak u vzduchového tlumiče. Právě ta zábavnost a výborná ovladatelnost a obratnost, která z něj dělá „sedmadvacítkovou dvacet devítku“ se v prudkých a velmi rozbitích úsecích prostě projeví. A pak už je na jezdci, jestli má skill a fyzičku na to, aby kolo krotil. A nebo to radši vezme objížďkou.

Nicméně výše uvedené zjištění, mě vedou k relativně jasnému závěru. Kona Process 153 29 je asi nejlepší trailbike/enduro kolo na ježdění v ČR. A taky závodění. Tolik vyloženě rychlých a rozbitých trailů, potažmo tratí, tady není. Ale je tady spousta trailů, které potřebují obratnost malých kol a přitom rychlost devětadvacítek. A právě to umí Process 29 nejlíp. Obzvlášť v karbonu a nejvyšší výbavě DL. Při závodech možná malinko ztratíte ve sjezdových pasážích, naprosto nepřekonatelná je ale Kona ve šlapavých úsecích, nebo těch kde se často mění tempo a je potřeba „vydupat“ z každé zatáčky. V tomhle je Process jasná špička, protože vás nutí vysprintovat ze zatáčky i když se jedete v klidu projet „okolo komína“.
Pokud nemáte ambice jezdit ty nejtvrdší a nejrychlejší traily, není Kona ani tak náročná na jezdce. Chová se prostě jako trailbike, ale když náhodou něco nedolítnete, nebo přehlédnete, 153mm zadního zdvihu vám pomůžou nejít na kokos. Jinak o takhle vysokém zdvihu vlastně nevíte.
Vlastně mi Process 153 29 velmi připomínal Transition Smuggler, který jsme testovali loni. Mají téměř totožnou geometrii ale Kona má 3 cm zdvihu vzadu navíc. A Smuggler je pro mě ideální enduro bike pro ČR, jenom pokud vám nevadí mít trochu míň zdvihu vzadu. No a Process je má. Není to takový ten „overkill“ superenduro stroj, který má nekonečno zdvihu a mini-sjezďákový pocit. Ne, je to prostě rychlé enduro. Co má pár drobných slabin v nejtvrdších pasážích. A každopádně je Kona skvělá kombinace velkých kol a nepřekonatelné obratnosti.

Z hlediska komponentů tomuhle kolu asi není co vytknout. Pohon super, brzdy Code RSC jsou pro mě v TOP 3 nejlepších brzd co jsem kdy jezdil, výplety WTB obuté do Maxxis gum paráda a nejdražší podvozek od Rock Shoxu je velmi, velmi důstojný. Nastavení pomalé komprese na tlumiči hodně pomáhá při jízdě na rychlejších trailech, kde je potřeba hodně šlapat nebo pumpovat. Kona prostě letí. Vlastně mám co vytknout. Jako hodně zbytečná vada mi přišla zbytečně vysoká miska hlavového složení, která v tomhle případě přidává nějaké dva centimetry nad horní miskou a není možné narazit představec „úplně dolů“. Což, pokud máte jako já rádi třeba vyšší řídítka, může znamenat nutnost pořízení nového hlávka spolu s vyššími rodly.

Kona Process 153 CR/DL 29, lehoučká karbonová endurová zbraň a v zásadě skvělý nástroj na drtivou většinu českých trailů, teoreticky i závodů. Rychlost velkých kol s téměř dvacetsedmapůl­kovovou obratností je velmi návyková kombinace a dokáže pobavit na enduro trailech a přitom i na „těch ne tak povedených“ zařídí spoustu zábavy. Obratnost a rychlost je samozřejmě vykoupena většími nároky na jezdce na těžkých trailech, protože musíte Konu fest pevně držet aby jela jak si představujete. Ideální pro všechny jezdce co tráví hodně času na domácí půdě a nebo pro všechny, co umí využít ohromující rychlost a efektivitu při šlapání a ukázkovou ovladatelnost. A dokážou ji udržet i když bude trochu drncat a vzpínat se na prudkých a rychlých úsecích.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel kingofdirt 7.10.2019 v 8:38

    Doufam, ze brzo dostanete do rukou novou Process 134, na tu bych si rad precetl vasi recenzi.

  • anonymní uživatel Honza 7.10.2019 v 17:25

    Jenom nevim, proc dnes vsude cpou ten trunnion.

  • anonymní uživatel PAJA 7.10.2019 v 22:35

    Neberte to jako kritiku kola, nebo testera, ale mininálně rám sám o sobě není progresivní téměř vůbec viz:
    linkagedesign.blogspot.com/...

  • anonymní uživatel ratata 8.10.2019 v 9:35

    Trunnion je super vec. Process je super kolo s tuhou zadni stavbou.

  • anonymní uživatel krabica 8.10.2019 v 10:56

    kingofdirt> 134 mě taky zajímá.

  • anonymní uživatel KonaCZ (testbike (a) ndistribution.cz) 8.10.2019 v 13:24

    Dobrý den,

    Nové modely KONA dorazí na přelomu února/března.
    Jakmile budeme mít Processe 134 k dispozici půjde do jednotlivých redakcí k otestování.

    Děkujeme za pochopení

  • anonymní uživatel Vojtěch Pošmourný (vojtech.posmourny (a) email.cz) 10.10.2019 v 6:33

    Hezkej test. Akorát nechápu, proč Ti Čerte vadí vysoká miska hlávka, když máš rád kokpit vysoko :-)

  • anonymní uživatel Wrist (Wrist (a) gmail.com) 10.10.2019 v 22:15

    @Čerte zajímal by mě tvůj "žebříček TOP brzd co jsi kdy jezdil"? Díky

  • anonymní uživatel Tomík 11.10.2019 v 9:00

    Wrist: tipuji Hope Tech 3, Saint, CodeRSC

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí