MojeKolo

Rozhovor: Richard Gaspi Gasperotti má bajkování na full time

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 18.5.2020

Richarda Gasperotti zná každý a přitom nemusí ani jezdit na kole. S Gaspim jsme si povídali o bajkování jako práci, o marketingu a dalších věcech, které možná spousta lidí nevidí. Být bajkovým profíkem neznamená jezdit jen na kole. To je možná ta nejjednodušší část. Ostatně, přečti si rozhovor a poznáte to sámi.

d:key: Považuji tě za jednoho ze tří profesionálů na české gravity scéně. Myslím, opravdového profíka se vším všudy. Nesmí chybět obligátní otázka. Žiješ svůj sen?
Gaspi: Díky ;) Jo… žiju !

d:key: Doporučil bys ostatním tuhle „práci“? Protože, tohle je vlastně regulérní práce, ne?
Gaspi: Doporučil, hlavně těm kecálistům.
Jako fakt, je to regulérní práce na full time a musím říct, že to není žádná prdel, pokud to chceš dělat dlouho, poctivě a jak nejlépe umíš.
Je to tak, že jsem vlastně v práci 24hodin 7dní v týdnu a to nepřeháním.

d:key: Když jsme spolu byli v Livignu, tak jsi měl v době, kdy jsi neseděl na kole, telefon stále v ruce. Volání, emaily… Furt. To je trochu stinná stránka, že?
Gaspi: Bejt profík není jen o ježdění a bejt tzv. pěknej ;) obnáší to spoustu komunikace s partnery, medii, lidmi kolem MTB scény, prostě zabere to dost času. K tomu přičti to, že se podílím na vývoji, designu a hlavně kreativě ve většině značek, které mám jako partnery. Jednou jsem si tak psal body o komunikaci a vytváření hmatatelných věcí za týden… napočítal jsem 16 brandů. S každým řešíš něco jiného a prostě vnitřně nejsem ten, kterej to nechá na zítra.
Nebudu a ani nemůžu ti tu psát o věcech ve kterých jsem zapojen, ale je to už větší cyklistika za scénou a pokud si neudržuješ odstup tak tě to polkne a za pár let vyflusne zmuchlanýho jak papír od sekaný. Takže mám odstup a jsem víc času v lese ;)

d:key: Máš krásnou průpovídku, je to honička, být jednička. Je asi dost pravdivá?
Gaspi: ;)))) jo jo, prostě to vystihuje všechno – jednou dávno jsem si vnitřně přál dělat to, co dělám a splnilo se mi to. Tak do toho dávám tu energii. Vlastně jsem nikdy nechtěl bejt první a závody mě spíš stresovaly, bavila mě ta šaráda okolo… prostě cirkus ;)

d:key: Když chodíš do normální práce, máš svý jistý. Smlouva na dobu neurčitou, dovolená. To ty nemáš. Každoroční vyjednávání o nových kontraktech musí být vyčerpávající.
Gaspi: Musím říct, že dnes už to tak vyčerpávající není ba naopak. Pořád jsem one man show, takže to někdy obtížné bylo a nevěděl jsem, zda budu mít na složenky to jo.
Většina partnerů mě zná, co jsem za hovado ;))) a nemusím jim vysvětlovat co, proč a jak. Ale musím být vždy připraven na změnu a flexibilně reagovat.
Vem si, že jsem například obvolal a obepsal všechny moje partnery, zda nechtějí zvážit naší smlouvu či dohodu v aktuální situaci C19 pro udržení značky, udělal by to někdo kdo živí rodinu a neví co přijde? Možná jsem fakt hovado, ale chci se každý den podívat do zrcadla a vidět tam sám sebe!!!
Prostě, pokud se necítím jako součást dané značky, nemá to pro mě význam s tím ztrácet čas.
I díky tomu mám spolupráci třeba s Mondraker 7 let, Mitas 14 let, FOX/Marzocchi 14 let, FUNN 18 let atd…

d:key: Podle čeho si vybíráš, s kým budeš a s kým nebudeš spolupracovat?
Gaspi: Podle ksichtu, joo jako fakt, pokud je na druhé straně člověk, který mě dokáže oslovit a je mi sympatický, tak to prostě maká. Za každou značkou jsou lidé a ty vytvářejí tu značku! Samozřejmě hraje tam roli i finanční ohodnocení, ale to není vždy na prvním místě, tedy u mě!
Já zrovna nepatřím k těm žadatelům o sponzoring a nikdy jsem moc nepatřil, byl jsem naučenej z domova, že si vše musíš oddřít. Jestli jsem všehovšudy někam psal 4× tak je to moc. Spíš jsem si asi nevěřil proč by měli chtít zrovna mě.
Naposledy jsem psal asi před 3 lety na BOX components, protože mě zajímalo jejich řazení. Chtěl jsem od nich odkoupit nebo dostat vzorek a strhlo se to tak, že jsem fabrickej ambassador ;) Jak by řek Lukáš Jusko (simpleride/zam) "Zase na gaspíka… "
Odmítl jsem i zajímavé spolupráce, prostě mi tam ty lidi nesedli a nebyl bych šťastnej. Já, jen já, jsem strojvůdcem svého života… a na to nikdo nezapomínejme!
Začal jsem se hlavně držet slov – můj vyměřený čas tady, chci strávit jen s lidmi, kteří si to zaslouží!

d:key: V případě podpory od nějakého výrobce se může stát, že by tvým jménem chtěl propagovat něco, co se ale tobě nelíbí a nejsi s tím ztotožněný. Je možné si v tomto diktovat podmínky? Nebo je nutné se řídit příslovím „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej“?
Gaspi: Tyhle pokusy tady byly a nikdy to nedopadlo dobře, takže je důležité si předem říct… stojí mi to za to?!
Je to jednoduché – napsat si na papír dvě kolonky: pro a proti, pak už je to na osobním rozhodnutí.
Hele, dostal jsem v posledních měsících tři nabídky na bike brand, prostě tahle komunita ví, že mi letos bude končit kontrakt s Mondraker. Což znamená, že to musí být něčím vykoupené, když by jsem chtěl jít z Ferrarri na Hjundajku ;))
Ale pro mě je MDK srdcová záležitost a berou mě jakou součást rodiny v těchle situacích to prostě není nikdy jednoduché rozhodování. A pro mě je vždy cenější dlouhodobá spolupráce než krátké štěky.

d:key: Jak vypadá tvůj běžný „pracovní“ den?
Gaspi: Hah, naštěstí je pokaždý jiný … díky za to!
Ráno vstávačka okolo 7, ledovej sud nebo sprcha, protahovačka, to abych vydržel ještě nějakej ten pátek… . snídaně a odpovídání na komunikaci hlavně z Asie a USA, která tam naskákala přes noc.
Dceru do školky, teď tedy doma, takže větší maso. ;) Pokud mám schůzky, tak jsem v čudu celej den, maximálně odpo XCčko.
Je to fakt hodně rozdílné, hodně jsem se naučil i odkládat odpovědi v komunikačních kanálech na později. Pokud jsem na kole, jsem na kole a telefon mám jen pro potřeby záchranných složek ;) asi se to ani nedá moc popisovat, ale naštěstí už jsou pryč ty doby, kdy jsem spal 4hodiny denně a předloni jsem málem zdech.

d:key: Je to již doba, co jsi naposledy závodil. Od té doby se jen vozíš. Je to důkaz, že výsledky nikoho nezajímají?
Gaspi: Hezky nazvaný ;)
Závodil jsem od devíti let a pak se ti to prostě přejí… je to pořád dokola, honíš se za časem, posloucháš stejný kecy, potkáváš stejný ksichty a připadáš si jak v začarovaným kruhu. Proto jsem rád, že jsem mohl hned od začátku v roce 2001 v Kanadě skočit svobodně na Freeride. Od toho se prostě začal odvíjet můj náhled na ježdění a vůbec fungování se sponzory atd… Jsem rád, že jsem byl i součástí první vize ambasadorství v tomhle sportu.
Na rovinu, když budu sponzor budu sponzorovat závodníka nebo dva kreativní ambasadory? Já si vyberu možnost dva… Proč? Závodník osloví pouze závodící skupinu s minimálním přesahem a ta chce vše zadarmo nebo se slevou ;) A to mě stojí závodník další úsilí odprezentovat komunitě nebo veřejnosti, že ho vůbec mám – takže dvakrát vynaložené náklady. Kolik lidí si teď vzpomene, aniž by si to googlil, kdo byl mistr světa v DH třebaaa 4 roky zpět? A kdo to ví ze širší veřejnosti? Obzvlášť v dnešní záplavě veškerýho odpadu na sockách už většina ani neví co je za den ;)

d:key: Zajímá mne i praktická stránka. Pořád krmit sociální sítě není jen tak. Máš plán, co a kdy budeš publikovat?
Gaspi: Já jsem jak to nazvala Bibi z RedBullu „taký sociálný dinosaurus“ ;)
Mám průběžný plán od partnerů, ale zásadně mě do ničeho netlačí, publikuju věci spíš podle nálady a i aktuality. Několikrát to zkusili důrazněji … … jako dohadovat se s markeťákem, kterej by mohl být pomalu můj syn, v životě nic neudělal rukama ani hlavou a jeho měřítko je počet folowerů je trošku šílenej svět. Pak jim pošlu print screen že jsem správcem 12 FB profilů a 5 IG (nepočítám svoje) a je klid. Naštěstí jsem i to sklepal a trápí se s tím jiní.
Když bych tam měl hrnout veškerý věci co dělám, fotky atd… . tak by moc lidí nechápalo, vypadalo by to, že žiju minimálně čtyři životy a vlastně by tomu ani nechtěli věřit. Naše společnost na to ještě není připravená vidět přesah akvária ;)

d:key: Poraď, kde brát fotky. Nelze mít s sebou fotografa pokaždé. Jak nafotit sám sebe na kole za jízdy či letu?
Gaspi: Nejjednoduší varianta je, pořídit si akční kameru, ta dokáže i docela slušnou kvalitu fotek na socky. Já v poslední době používám jen selfie fota z kamery. Dá se nastavit fotka po 0,5s což je šance, že tě to chytne v ten správnej moment. Je potřeba počítat s tím, že to sežere i nějakej čas, pěkná fotka z kamery není prostě někdy hned na první dobrou. Kamery se dají spárovat s telefonem, takže je to snažší dobře nají i pozice, kde kameru umístit a kde bude pozice jezdce. Chce to i trošku kreativy, vyzkoušet si úhly odkud by ta fotka mohla být super, odkud jde světlo atd… i když je ta fotka někdy jak z prdele, tak se dá dobře doladit filtarma a upravou třeba rovnou IG.

d:key: Když jsme u fotek, za rok jich na sítě nahrneš mrak. Jaký používáš systém, aby jsi věděl, že tahle fotka byla na Facebooku např. před měsícem? Zapamatovat se to asi nedá.
Gaspi: Zdá se mi, že moc né na to kolik jich mám ;), ale jedu systém dej a smaž, takže pokud jí umístím na sít?, tak jí hned mažu z telefonu. Jinak by v tom byl slušnej maglajz.

d:key: Fotky dobrý, ale bez videa to nejde. POV videí je mrak, to je už nuda. Chce to něco lepšího. Opět kameraman není vždy po ruce. Koketuješ se selfie videi z dronu. Jak to jde?
Gaspi: Haha, asi narážíš na srandy co jsem si dělal v poslední době. Je to masakr, začal jsem si hrát s dronem, i když mi to nikdy moc nevonělo, bál jsem se, že je okolo dost crcáního, ale s DJI Mini to jde ;)
První zkouška proběhla v rámci cesty KILL HILL do Chorvatska, vlastně z toho neměl být ani žádný výstup, jen pár fotek pro partnery. Nakonec to po mně chtěli i media z Anglie, což je dobrý, na video, který jsem si střih jen tak.
Tím, že jsme byli nuceni zůstat doma a nikdo nevěděl a ani neví jak se to bude dál s cestováním vyvíjet, jsem se rozhodl, že si budu sbírat záběry ze spotů v okolí Radotína a udělám si takový selfie projekt RADoTIN. Takže se točím sám. Je to dost časově náročný, když to tak shrnu tak 2sec použitelného záběru z dronu do videa cca 45minut přípravy. Asi jsem magor, že si vypustím dron, najdu nejlepší úhel, nasadím helmu, dám rec, položím ovladač a jedu, zastavím a běžím k ovladači zpět. Jo už mi 2× spadl, ale žije. Je to větší adroš než jet jen tak ;))) Baví mě, že za tou fotkou nebo záběrem je víc než jen ten prostor s jízdou.

d:key: Jedeš storíčka na Instagramu a Facebooku? To je teď šílený hit, ale taky dost žrout času pro obě strany, jak konzumenta, tak producenta obsahu.
Gaspi: Sem tam, nejsem moc pravidelnej příspěvkovej zveřejňovač, asi mě to ani moc neba… . jak říkáš, žere to čas.

d:key: Máš rodinu, na svých sockách ji moc neprezentuješ. Proč? Fanoušky by možná zajímal hlubší vhled do tvého soukromí.
Gaspi: Ale jo, myslím že jednu fotku jsem tam dal ;))))))
To, že miluju svojí ženu a dceru jim raději řeknu osobně než přes socky. Možná máš pravdu… ale teď fakt nevím, jak ti na to odpovědět.

d:key: Spousta tvých projektů je časově náročných a na rodinu ti tak v danou chvíli moc času nezbývá. Musíš být také hodně na cestách. Neříkáš si občas, že by bylo lepší odkroutit si těch svých 8 hodin a jít domu s relativně čistou hlavou?
Gaspi: Momentálně je to naopak, jsem doma a už bych někam jel. Je to hodně časově náročný, předloni jsem si to počítal a bez dvou dnů to bylo 6 měsíců mimo rodinu. Jasně, že si někdy říkám, že se na to můžu vys… a jít na 8čku do fachy, ale pak mě to zas pustí a o to víc baví.

d:key: Haters gonna hate. Nebudeme si nic nalhávat, máš i docela dost haterů. Za monitorem je každý silák. Začínajícího bajkera tihle „siláci“ dokáží dost otrávit. Poraď jak se s tím pasovat.
Gaspi: Taky mě to někdy dost mrzelo ne, že ne. Hateři jsou vlastně kořením i když někdy ostrým, prostě se nikdy nezavděčíš všem. Rada… Ty co se schovávají za přezdívky bych neřešil, ty ostatně asi nikdy nic nezkusili, jinak by tak blbě nekecali, a ten zbytek je jen emotivní ejakulace z davu. A jak to říká Tomáš Hauptvogel: „Nejhorší je bejt lidem jedno!“

d:key: Na jakých projektech teď vlastně pracuješ? Na co se máme těšit?
Gaspi: twl… všechno, tedy zásadní většina do odvolání pozastavena, takže mám čas se nadechnou, proto ti i odpovídám na tyhle otázky, jinka bych byl ve smyku a poslal tě s tím k šípku ;) néé
Ale abych úplně nepanikařil, připravuji direct factory content video Mondraker a pro hejtry… . bude to elektrika, Adventure Bike Camp – trans mountains, další kempy jsme zrušili do odvolání, ale řeším stále individualy a připravuji jednodenní campy pro malou skupinu, vše v Čechách. Jo a dodělám ten selfie RADoTIN a snad nás pak pustí za hranice!

d:key: A nesmí chybět klasická závěrečná zpráva
Gaspi: Jinak díky moc za otázky na tělo,s woe! Ať je tady dolekop i za 20 let ;)
KEEP SMILE!

d:key:Neboj. I za dvacet let tady DK bude!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Váňa 18.5.2020 v 16:11

    hustý.....rozhovor s Gaspim a pod článek m*dnete fotky Marošiho. Postprodukce na pýču, opravte si to!

  • anonymní uživatel spekulant 18.5.2020 v 18:30

    Gaspi je uzasnej... neskutecny co vsechno zvlada, dalo by se rict, ze vybudoval ceskej mountainbiking, ne-li svetovej! a navic ta fotka toho onefootu je uplne tooop. Kdo jsou ti dva dalsi cessti gravity profici?

  • anonymní uživatel karlito 19.5.2020 v 8:08

    Gaspi je dobrej, vzdycky si dokazal jen slusne rozbit drzku

  • anonymní uživatel Frenky 19.5.2020 v 10:39

    no jo, vlastně taky znam Gaspiho jen se sundanejma botama po kreši:)

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 19.5.2020 v 12:47

    mam gaspiho rad, ale pri vsi ucte, vzdycky si budu vic povazovat tech "verejnosti neznamejch" sjezdaru nez typka co dava hezky fotky na insta, jinak pred ctyrmi lety to byl danny, od te doby to valcuje loic, pricemz dannyho world cup run v champery 2011 strci do kapsy vetsinu free cool in videi umatlanejch pro sponzory, to at se na me nikdo nezlobi

  • anonymní uživatel Ventolin (ventolinzavináčseznam.cz) 19.5.2020 v 13:42

    Můžu vědět co máte všichni proti Ríšovi ? Jako fakt mě to jen zajímá, sleduji MTB scénu dobrých 15 let a nějak moc nechápu proč je na něj tolik HAtů ? Chápal bych to třeba proti narcisovi a arogantnímu č.... Čizínskému nebo Letákovi ?

  • anonymní uživatel 123 19.5.2020 v 14:02

    to ventolin: tyhle komenty (o tom že Gaspi je ten, co je vždy pouze rozsekanej) jsou pravděpodobně myšlený z recese, podobně jako komenty typu: to je Maroši?, na to je třeba znát starej dolekop a pak to dává smysl.
    to elektronik: však to co jsi napsal mluví za vše..každej (včetně lidí, co jsou naprosto mimo cyklistiku) zná Dannyho run z Champery 2011, ale jen velkej nadšenec ví, kdy ten kluk stál kde na bedně..předpokládám, že tenhle jeden závod a video, který každej zná, mu vydělalo víc peněz (a respektu), než celej zbytek jeho kariéry. O tom Gaspi mluví..ty se snažíš prodat svůj produkt někomu, kdo neni nadšenec do gravity scény, netuší kdo kdy stál na bedně, je mu to jedno a tim, že je mu to jedno-nechce to řešit, je líp ovlivnitelnej marketingovejma kecama. Člověk co se v tom pohybuje a tuší, tak nový kolo vybírá měsíc a bere jen tu nejlepší nabídku. Chlápek co vidí hezký video, v něm kolo co by chtěl a jde do prvního shopu, kde ho za nehorázný prach bez keců koupí, to je jinej zákazník panečku..nikdo nechce prodávat nadšencům.
    Gaspimu velkej respekt, že se v takhle malý zemi dokáže živit čistě bikem, takovejch opravdu moc neni.

  • anonymní uživatel Berounskej rozvoz pečiva 19.5.2020 v 14:39

    Gaspi je dobrej. Zorganizoval můj první závod (začínal jsem pozdě) - speed and style na Náplavce, kde jsem se se svým hornetem na epiconu málem zes*al hned na startovacím stepdownu :D a už na registraci byla p*del. Když jsem poprvý slyšel že buduje Bike resort Beroun tak jsem si dokonce vyvěsil v obýváku zarámovanou mapu plánovanejch trailů :D škoda že to ale nakonec nevyšlo....

  • anonymní uživatel Ádoš 19.5.2020 v 16:07

    2 Elektronik Subsonic

    že mě vůbec nepřekvapuje, že meleš pantem, tak jak meleš......sjezdovej závodníku ověnčenej vavřínama, kterej však z (ne)pochopitelných
    důvodů dal svojí vášni sbohem a pořídil si "pytel na mrzáky", za kterej se jako lev bije v každý diskuzi pod článkem s éčkem.

    Gaspi je pankáč, veselá kopa a jedna z nejvýraznějších osobností bikový scény. Terka je vlastně Matka Tereza, že to s nim
    vydrží :-))

    Good luck a hodně sil na nové projekty!

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 19.5.2020 v 16:08

    teda Gaspi, co to píšu za sračky, myslel jsem Michala, o kterém je tenhle článek, žejo.....

  • anonymní uživatel kingof dirt 19.5.2020 v 16:10

    Respekt, za to ze se v nasi maly zemi dokaze uzivit, prestoze je freeride na okraji cyklistickych disciplin (myslim z hlediska marketingu a obecnyho zajmu medii), takze palec hore a at se dari. Z Gaspiho jde jeste citit to nadseni a feeling lidi co zacinali v 90kach, ne jako ty mlady enudro pozeri dnesni doby.

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 19.5.2020 v 16:46

    Adosi a napadlo te nekdy, ze tech kol mam treba vic? Podobne jako treba ten Gaspi, kdyz uz sme u toho :) Tebou ty mindraky cloumaj kluku, to je fakt des

  • anonymní uživatel Ádoš 19.5.2020 v 19:45

    Ale to víš, že napadlo. Tak se nezlob, že jsem si kousnul. Kdybys byl býval nepropagoval éčka v gravity "přes mrtvoly" byl bych si nikdy nedovolil nachcat ti plnou hubu

  • anonymní uživatel modryorangutan 19.5.2020 v 22:46

    btw: ty vidle marzocchi bomber z1 vypadaj ale jako slušný #bikeporno!!!

    Berounskej rozvoz: kde bylo řečeno je je to na 100% odpískaný? Očekávám, že v tomhle věku má Gaspi jiný priority, než přesvědčovat ouředníky a vyřizovat stohy papírů od dotací, ale až už se mu na kolo nebude chtít a záda budou pobolívat, tak očekávám oživení tohohle nápadu, přecejenom blízkost Prahy, Berouna a kopce co tam jsou tomu dávaj neskutečnej potenciál, kterej s rozvojem gravity scény jen poroste. Je blbost očekávat od člověka co ho živí ježdění, že bude ještě dělat trailcentrum, to už by fakt musel žít čtyři životy, páč obojí je práce na plný... Takže za mě staále doufám, že k tomu jednou dojde :)))

  • anonymní uživatel Berounskej rozvoz pečiva 20.5.2020 v 11:14

    modryorangutan: to by bylo jen dobře, ale vedou to tu k0k0ti :D

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 20.5.2020 v 13:27

    svy fantazie o tom jak mocis do ust cizich muzskych asi spis prober se svym terapeutem, to sem nepatri kemo

  • anonymní uživatel Honza 23.5.2020 v 17:45

    Jo, Gaspi je dobrej... jednou jsem s nim na kole byl... a ja byt total lama, tak Gaspi naprosto v pohode.
    Hele a ten Cizinsk

  • anonymní uživatel Honza 23.5.2020 v 17:49

    pokrac: ten Cizinskej takovej kkt nebude, kdyz o sobe tvrdi, ze je legenda, ne? ;-)

  • anonymní uživatel Carlo 1.7.2020 v 14:07

    Nektery tvrzeni jsou hodne odvazny... “typu lidi nejsou pripraveny na to videt co vsechno delam“

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí