Test: ledvinka Acepac Onyx 2 - malá, ale šikovná

Autor: Míša Jánská, kategorie: Test, vydáno: 17.5.2023

Ze dna archivu na nás vyskočila trochu vousatá recenze ledvinka Acepac Onyx 2, Míša Jánská ji zkoušela, je to skoro už dva roky zpět. Nevadí, Onyx je stále v nabídce Acepacu, takže i dnes, po letech je recenze stále aktuální. Stejnou si také oblíbil i kámoš Želwák, který bez ní na kolo nevyrazí. Jaké jsou jejich zkušenosti?

Míša vyměnila ledvinku za batoh

Bajku se věnuju víc jak rok a vždy jsem jezdívala s bajkovým menším batohem. Avšak každý víme, jak je moc príma vozit bágl v létě, když se vzduch nehne a my se moříme do kopce. Takže minulý rok v létě jsem to už vzdala, věřila v bezedný bidon a doufala, že mi mobil v kapse na zadku nepraskne. Přes zimu jsem se vrátila k batohu, který mě aspoň hřál do zad, podržel teplý čaj a mohla jsem tam dát i náhradní vrstvu. A tak šel čas, přišlo jaro a s ním i myšlenka, že mobil na tom zadku po Vánocích už není tak pohodlný a mohla bych si pořídit bajkovou ledvinku. U pár kamarádů jsem ji viděla už v minulosti, ale odrazoval mě od ní pocit, že mi bude skákat na zádech. 

Závodit s batohem není ideální

Letos jsem se navíc rozhodla i více závodit a vozit vše po kapsách není ideální, stejně jako batoh, který mi vždy omezoval hybnost ramen a bolívala mě z něho záda při delším nošení. Začala jsem brouzdat po internetu, která by tak byla pro mě vhodná. Jsem v mnoha oblastech minimalista a většinou se jako ženská spoléhám na to, že všechno budou mít kamarádi v jejich báglech či po kapsách. Ale párkrát se mi to už i vymstilo. Takže jsem chtěla něco malého, kam dám základní nářadí a výbavu na defekty, schovám tam mobil a případně i trochu vody. A druhý faktor byla i cena, protože dávat za ledvinku stejné peníze jako za batoh mi přijde opravdu uhozené.

A tak mi kamarádi doporučili českého výrobce Acepac a jejich ledvinku Onyx 2, která pro svou nízkou cenu na našem trhu konkurenci nemá. Měla jsem příležitost si ji vyzkoušet i s 2-litrovým hydrovakem od jiného výrobce a bylo rozhodnuto.

 

Začala jsem hned zostra

Naše první společná vyjížďka bylo Blinduro na Lipně nad Vltavou. Sucho, teploty nad 30 stupňů a pražící slunce v zádech. Páteřák na zádech, integrála na hlavě, v rámové krabičce něco na energii, bidon a do ledvinky jsem dala hydrovak s necelým litrem a půl vody, nářadí, sadu na opravu defektů, s-pásky (ty opraví na kole snad vše), mobil a v neposlední řadě papírové kapesníčky.

Bez vody je to lepší

Od začátku jsem přemýšlela, kolik vody do ledvinky dát, aby byla stále pohodlná, ale zároveň aby ji v těchto podmínkách měla dostatek. První problém byl ten, že z vaku musíte dostat přebytečný vzduch, jinak ledvinku nedopnete. V úvodním stoupání jsem tak jela s lehce otevřenou ledvinkou. Druhou nepříjemností je fakt, že víc jak litr a půl vody už nebyl při jízdě tak pohodlný a hodně mě ledvinka tlačila do břicha. Před každou RZ jsem si vždy doplnila vodu do bidonu a nakonec přijížděla k občerstvovačce s vyprázdněným vakem. Ledvinka je nejkomfortnější bez vody, ale pohodlně v ní uvezete i litr vody a to se v teplých měsících cení. A pokud do ní zrovna nedávám vodu, vozím ji takřka poloprázdnou a na zádech o ní téměř nevím. Takže pro mě stala nedocenitelným pomocníkem na závodech, ale i pohodových vyjížďkách za hezkého počasí.

Spousta prostoru nejen na drobnosti

Co se týče rozložení ledvinky, uvnitř je přihrádka na hydrovak a tady se dostáváme k zásadnímu mínusu této ledvinky, a tím je právě absence kompatibilního hydrovaku v portfoliu Acepacu. Velká škoda, myslím, že by většina bikerů uvítala např. litrový vak, když už je zde na něho nachystána přihrádka. Dále jsou zde 4 síťované kapsy, ideální na nářadí, sadu na opravu defektu, mé oblíbené papírové kapesníčky apod. Uvnitř i z venku se nachází zipová kapsa, takže na mobil, doklady a peníze ideální. Boční strany ledvinky jsou též síťované, takže je možné i sem něco umístit. Za mě ideální na nepořádek či na uschování energie sbalené na cesty. Ledvinka disponuje dobře odvětraným zádovým systémem, takže nebudete mít pocit, že se pod ní pečete zaživa. Co mě ale osobně vadí nejvíc je systém přitahování ledvinky směrem doprostřed a poměrně dlouhé popruhy, které se rády uvolní a plandají pak všude možně, a to v RZ fakt chceš. Před startem je fajn si zkontrolovat utažení a zastrčené popruhy.

Přívětivá cena potěší

Ledvinka Acepac Onyx 2 je malá bike ledvinka, která však poskytuje prostor pro nejnutnější výbavu na vyjížďky i závody a za svou nízkou cenu zahraje hodně muziky. Používám ji již pár měsíců, objela s ní pár závodů, je pohodlná k nošení i několik hodin a v RZ po dostatečném dotažení nikde nelítá a drží jako přibitá. Pro ty z vás, kteří se nechtějí tahat s batohy a potřebují uschovat nejnutnější vybavení, bude ideálním pomocníkem na cestách.

Názor druhý, Želwák jede jen s ledvinkou

Na rozdíl od Míši jsem již zkušenosti s ledvinkou měl, a dokonce se o to podělil na d:key (recenze Camelbak Palos 4LR, pozn. red.). Předchozí ledvinka ale byla časem příliš velká a já začal pokukovat po něčem menším. Onyx 2 je papírově mini ledvinka, ale reálně se do ní vleze opravdu hodně. Já osobně s ní dal i Kopřivnického Drtiče (závod cca 100 km po Beskydech) a neměl jsem pocit, že bych potřeboval batoh. Nicméně je to o minimalismu v balení, aneb co nemáš, to nepotřebuješ.

Jak je již zmíněno, ledvinka má jiný systém stahování obvodového pásku, než je člověk zvyklý. Sice za ty dva roky jsem si už na to zvyknul, ale nadšený z něj nejsem. A ještě mě napadá jedno negativum, hodily by se stahovací pásky na spodní části zvenku, pro uchycení bundy nebo chráničů. Ale to je z negativ vše, naopak mě velmi baví boční kapsy, do kterých najednou dám: telefon, brýle, kapesníky a 2-3 tyčinky. Vše perfektně drží a v žádném případě nemám strach, že bych to při jízdě vytratil. A super je i klíčenka se zacvakávací přezkou v hlavní kapse.

 Vnitřní organizér využívám pouze na nářadí a případně kus oblečení. Uvedený vodní vak mi nesedl a vystačím si s bidonem, alespoň mám pak žízeň do restaurantu. Do vnější zapínací kapsy dávám doklady a peníze. Měl jsem strach, že při dešti dojde k promočení a já nebudu mít na pivo. Mé obavy se nevyplnily. Sice jsem nejezdil celý den v dešti, ale mokrý jsem byl komplet a peníze zůstaly v suchu.

Kvalita zpracování je skvělá, ledvince dávám dost zabrat a drží. Po různých pádech se nic nepáře, drží barvu, zipy těsní. To, že se jedná o český výrobek, těší nejvíce. Ledvinku jsem využil i při turistice. Dá se dobře skrýt pod volnější oblečení, takže se hodí i mimo kolo, když nechcete tahat všechny věci po kapsách a na batoh to není. Klady určitě převažují nad negativy a pokud si nejste jistí, porovnejte ceny s jinými výrobci a musíte mít hned jasno! Já tedy jasno mám. Vidíme se na trailech, nebo na škopku.

Infobox

Ledvinka Acepac Onyx 2
Barevné provedení: Gray, Black
Cena: 930 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel villain 17.5.2023 - 6:29

    Ledvinka je super a vodní vak by do něj dával jenom blázen..

    • anonymní uživatel Vojta 17.5.2023 - 13:14

      důvod ?

      • anonymní uživatel dolekoplower (dole (a) kop.com) 18.5.2023 - 13:20

        Tak nevím jak villain ,ale mě osobně by dost vadilo vozit ,,ledvinku,, co má přes 1,5 kg.

        • anonymní uživatel Lejnolíz 18.5.2023 - 13:40

          Vozim v ní složenej vak s 0,5 l jako doplněk k bidonu. Když potřebuju víc vody beru batoh. Spíš nechápu proč tuhle slim ledvinu někdo vozí jinak než pod dresem.

          • anonymní uživatel dolekoplower (dole (a) kop.com) 19.5.2023 - 5:54

            Jo do 0,5 l mi to taky dává smysl, ale na víc vody bych vozil už určitě batoh.

          • anonymní uživatel Lalos 19.5.2023 - 11:48

            Pod dresem je to málo teplé a už vůbec to není #endurospecific

  • anonymní uživatel Lukass 17.5.2023 - 11:45

    "enduro is a way of life for some people..."

  • anonymní uživatel Majolka (Chuj (a) ukro.com) 18.5.2023 - 9:07

    Bajkuju už rok...fakt odbornice...

    ,,jedná se o český výrobek"....měl by ses podívat dovnitř svý ledvinky na štítek made in china kámo....

  • anonymní uživatel Treklover 19.5.2023 - 11:56

    Ledvinka je v porovnání s tím jako Michala vozí zadnici úplné nic… aj kdyby tam měla 3l vody…

    • anonymní uživatel Lalos 19.5.2023 - 11:58

      Ano, uznávám, že jsem čekal rozuzlení ve smyslu "tam kde se vešel mobil, je po vánocích místo na menší stolní počítač" nebo tak něco.

      • anonymní uživatel Treklover 19.5.2023 - 12:02

        Náhodou… kolik dalších bajkerek umí jet z kopce dolů a u toho twerkovat jak afričanka?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí